Ангіна влітку – чому захворіти легко і як уберегтися

Читати російською
Автор

Окремого діагнозу "літня ангіна" не існує, але захворюваність на неї зростає саме влітку, тому треба проявляти пильність

Літня спека погано впливає на серцево-судинну систему і може підносити сюрпризи у вигляді отруєнь та сезонних кишкових інфекцій. Але є і менш очевидні "літні" хвороби. Так медики помітили, що влітку люди частіше хворіють на ангіну та різні ГРВІ.

Як стверджує лікарка-терапевт Владислава Романюк, окремого діагнозу "літня ангіна" не існує, проте запалення мигдалин більш характерне саме для спекотного сезону і для міжсезоння, коли весна переходить у літо, а літо у осінь. За статистикою, на респіраторні хвороби у теплий сезон припадає до 20% усіх недугів, а це кожен п’ятий пацієнт, що звертається до лікаря – чималенька цифра.

Причина – наше бажання за всяку ціну врятуватись від спеки. Ми за першої ж нагоди вмикаємо на повну потужність кондиціонер, ласуємо морозивом, п’ємо напої з льодом, найбільш відчайдушні приймають холодний душ. Тобто ми піддаємо свій організм частково або повністю різкому перепаду температур. А це стрес, який може провокувати розвиток інфекції, навіть такої, яка за звичайних обставин не наробила би стільки шкоди.

Ще один чинник – легковажне ставлення до легких респіраторних інфекцій у теплі дні. Це взимку та восени навіть невеличкий нежить може змусити нас зайвий раз залишитись удома, відпочити і попити теплий чай. Влітку чимало людей вважають, що від сонця нежить сам "прогріється" і мине. Насправді ж таким чином інфекція розноситься інтенсивніше і потім навколишні не розуміють, звідки вони підхопили ангіну а то й пневмонію.

Отже, щоби вберегти себе від "літньої" ангіни, варто:

  • провести лікування вогнищ хронічної інфекції – приділити увагу хронічному тонзиліту чи черговому нежитю, вилікувати карієс;
  • обмежити контакти з людьми, які мають ознаки ГРВІ, і не нехтувати такими ознаками у себе;
  • не забувати дбати про своє здоров’я, як ми дбаєм про нього у холодний сезон.

При цьому у холодних напоях або купанні у водоймах відмовляти собі не обов’язково. Охолодження – не основний, а побічний чинник розвитку інфекції. Воно не спричиняє хворобу саме по собі, а пришвидшує її розвиток, якщо збудник уже потрапив у організм.

Головними "провокаторами" ангіни виступають віруси (частіше) або бактерії (рідше). Щоби визначити тип "винуватця", треба звернутись до лікаря. Якщо йдеться про вірусне захворювання, він призначить симптоматичне лікування – антибіотики тут не потрібні. Симптомами бактеріальної природи хвороби є різкий її початок, білий наліт на мигдалинах, висока температура. У разі такої підозри лікар має провести необхідні тести і призначити підходящі ліки. В такому разі важливо строго дотримуватись усіх рекомендацій – допивати повний курс антибіотиків і не нехтувати постільним режимом, якщо у ньому є необхідність.

Нагадаємо, у літню спеку необхідно уникати не тільки переохолодження, але й берегтись від сонячних та теплових ударів

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.