Отруєння фруктами – які плоди можуть бути небезпечними і як вберегтись

Читать на русском
Автор
448
Солодкі літні фрукти можуть становити небезпеку Новина оновлена 02 липня 2022, 17:22
Солодкі літні фрукти можуть становити небезпеку

Свіжі плоди – одна з головних принад літа, але вони теж можуть бути небезпечними для здоров’я

Влітку на любителів смачно поїсти чатує чимало небезпек, наприклад, ботулізм, збудник якого ховається у м’ясі, рибі, грибах та домашній консервації. Але підступними можуть бути і такі "здорові" продукти, як фрукти та ягоди.

Як повідомляє сайт Doc.ua, головна причина харчових отруєнь, пов’язаних з солодкими плодами, це бактеріальні інфекції – на погано помитих полуницях, грушах чи сливах можуть залишатись шкідливі мікроорганізми. Але не тільки вони можуть нашкодити. Отруєння фруктами також можуть спричинити:

  • велика доза нітратів та пестицидів у плодах;
  • дифеніл, яким вкривають фрукти для товарного вигляду;
  • гниль;
  • бактерії всередині пошкоджених плодів;
  • відсутність термічної обробки;
  • недостатня гігієна рук.

До найпідступніших фруктів та ягід можна віднести кавуни та дині, черешню, полуницю, а також будь-які недостиглі плоди. Усі вони можуть містити нітрати, тому їх краще купувати у перевірених постачальників.

Загальні симптоми отруєння фруктами відомі – нудота, блювання, діарея, біль та спазми у животі, слабкість, запаморочення, підвищення температури тіла, здуття. Відчути їх можна уже за 2 години після вживання неякісних фруктів, але в середньому ознаки отруєння проявляють себе за 6-8 годин.

Особливо уважно треба ставитись до скарг дітей – дитячий організм складніше переносить інтоксикацію, а ознаки отруєння в дитини можуть з’явитись дуже швидко – уже за півгодини. Причому починатись воно може із слабкості та запаморочення, пітливості та сонливості.

Загальна рекомендація для випадків отруєння фруктами – це пити якомога більше води. Велика порція рідини та штучно викликана блювота допоможуть промити шлунок. Рясне пиття убереже від зневоднення при діареї. Також влітку варто тримати під рукою сорбенти – на випадок отруєння. Якщо такі прості дії не допомагають полегшити стан, необхідно звернутись до лікаря, адже це може свідчити про сильну токсикоінфекцію, яка потребує інтенсивнішого лікування.

Щоби не отруїтися фруктами або ягодами, варто дотримуватись таких правил:

  • купувати плоди тільки в сезон – ранні плоди частіше бувають з перевищенням вмісту нітратів;
  • ретельно мити плоди перед вживанням чи приготуванням;
  • ніколи не нехтувати гігієною рук – завжди мити їх перед прийомом їжі;
  • не куштувати немиті ягоди на ринку;
  • вибирати плоди середнього розміру – великий розмір може бути наслідком підгодівлі рослин не найбезпечнішими речовинами;
  • уникати плодів з коричневими та сіруватими плямами – це може свідчити про додаткову обробку чи пошкодження;
  • найкрасивіші плоди правильної форми та яскравого кольору виглядають привабливо, але це може бути наслідком додавання нітратів та інших шкідливих речовин;
  • кишеньковий вимірювач нітратів в хазяйстві зайвим не буде.

Нагадаємо, деякі продукти можуть стати небезпечними після повторного розігрівання.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.