Час ботулізму: які продукти не варто вживати і що робити у разі виникнення симптомів хвороби

Читать на русском
Автор
1120
Час ботулізму: які продукти не варто вживати і що робити у разі виникнення симптомів хвороби

На що варто звернути увагу, щоб уникнути ботулізму

В Україні в червні лікарі фіксували кілька випадків захворювання на ботулізм, при тому симптоми хвороби були виявлені у пацієнтів з Волинської, Чернігівської, Житомирської, Рівненської, Херсонської та Київської областей. Через це лікарі підготували рекомендації щодо того, як запобігти інфікуванню та на які симптоми варто звернути увагу.

Як нагадують у Центрі громадського здоров’я (ЦГЗ), через підвищення температури повітря влітку підвищуються ризики отруєння, а тому варто ретельно стежити за умовами зберігання харчових продуктів.

У ЦГЗ зазначають, що ботулізм є харчовим отруєнням, яке трапляється внаслідок потрапляння в організм токсинів певних бактерій, а щоб його уникнути, варто утриматися від вживання низки продуктів, якщо їх якість або походження викликають сумніви.

Зокрема до таких належать:

  • в’ялена, копчена, солона та консервована риба;
  • м’ясні та грибні консерви;
  • консерви домашнього виробництва.

Симптоми ботулізму найчастіше виявляються поступово і без різких стрибків температури. Першим на що варто звернути увагу, так це на появу проблем із зором, саме цей симптом може свідчити про інфікування.

Також у хвороби є й інші симптоми, які проявляються пізніше:

  • виражена сухість у роті;
  • проблеми з мовленням, аж до зникнення голосу;
  • підвищена втома та слабкість у м’язах;
  • запаморочення;
  • нудота, блювання, ослаблення випорожнень, але в пізніших етапах здуття і запор;
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

Неврологічна симптоматика триває протягом кількох днів, а пацієнти найчастіше скаржаться на головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла.

У важких випадках спостерігається відчуття нестачі повітря, а розвиток дихальної недостатності зазвичай є причиною смерті від хвороби.

У ЦГЗ закликають громадян не займатися самолікуванням та за найменшої підозри на ботулізм негайно звертатися до лікаря.

Як повідомлялося раніше, головний санітарний лікар України Ігор Кузін в інтерв’ю "Телеграфу" розповів, які хвороби можуть поширитися в Україні через війну, а також на які симптоми варто звернути увагу.