Як допомогти шлунку влітку: лікар розповіла, чого не варто їсти у спеку
- Автор
- Дата публікації
- Автор
- 665
Влітку до шлунка необхідно виявити підвищену увагу
Літня спека не тільки підвищує ризики теплового та сонячного ударів, але й погано позначається на здатності організму засвоювати їжу.
Дієтолог та гастроентеролог Оксана Скиталінська написала у своєму Фейсбуку, що спека це стрес для організму і залежно від стану здоров’я, він може по-різному реагувати на неї.
Вона зазначає, що висока температура повітря веде до зниження апетиту та змін у системі живлення. Однак, щоб допомогти організму легше перенести літні дні, варто звернути увагу на свій раціон.
Зокрема, Скиталінська радить:
- пити більше води;
- приймати їжу протягом доби, коли немає спеки;
- споживати їжу, яка легко засвоюється організмом, сюди підійдуть білкові та ферментовані страви;
- пити зелений чай.
Серед продуктів харчування вона рекомендує звернути увагу на ті, які містять антиоксиданти (зелень, свіжі овочі та ягоди) і бетаїн (буряк, шпинат або карі).
А ось що стосується продуктів, якими за спекою точно захоплюватися не варто, то тут Скиталінська виділяє три категорії:
- жирна та смажена їжа;
- солодощі;
- алкоголь.
Дієтолог також навела приклад того, як можна скласти денний раціон у спекотні дні:
- Сніданок: омлет зі шпинатом (свіжий шпинат покласти зверху на готовий омлет і накрити за 1-2 хвилини до подачі до столу). Салат із сирої моркви з ложкою йогурту. Суміш ягід. Кава за бажанням або зелений чай.
- Перекус: склянка айрану із зеленню. Темні ягоди.
- Обід: гаспачо-борщ із сухариком.
- Вечеря: риба біла парова із запеченими помідорами, перцем та зеленню. Жменька чорної смородини.
Як повідомлялося раніше, спека не лише підвищує ризики сонячних та теплових ударів, а й підвищує шанси зіткнутися із хворобами серця. Тому професор Борис Тодуров дав кілька порад про те, як зберегти серце в спеку і не посилювати серцево-судинні хвороби, якщо такі є.