Як вберегтися від грибкової інфекції влітку: поради лікарів

Читать на русском
Автор
533
Грибкове захворювання стоп дуже легко підчепити саме влітку
Грибкове захворювання стоп дуже легко підчепити саме влітку. Фото asiaplustj.info

Грибок активно розвивається у вологому середовищі

Літо — це пора відкритого взуття, у яке часто потрапляє пил та бруд з асфальту. Крім того, це час пляжів, басейнів, лазень та іншого відпочинку, де стопи контактують з різними поверхнями надто активно, тому є дуже великий ризик підчепити грибкову інфекцію.

"Телеграф" за допомогою лікарів відомої в України клініки розбирався, що таке грибкова інфекція, якими є найперші її симптоми та прояви, а також як запобігти цьому захворюванню.

Що таке грибкова інфекція та де її можна підчепити?

Грибкова інфекція на стопах — частіше усього ця хвороба уражає нігтьову пластину та має назву оніхомікоз. Мікроорганізми, що викликають захворювання, найкраще розвиваються у теплому та вологому середовищі, тому оніхомікоз розвивається частіше на пальцях ніг.

Найчастіше грибок виникає, якщо не дотримуватися правил особистої гігієни, носити незручне взуття, а також ігнорувати правила безпеки у місцях загального користування. Крім того, грибкові захворювання легко передають від особи до особи. Дуже часто у зону ризику потрапляють люди з ослабленим імунітетом, хворі на цукровий діабет, чи варикозне розширення вен.

А головними факторами ризику є носіння тісного взуття, відвідування бань, басейнів та інших місць, де є підвищена вологість.

Основні симптоми грибкової інфекції

Основні симптоми грибка на ногах — почервоніння, лущення на стопах чи між пальцями, свербіння стопи.

Як уникнути грибкової інфекції

Правила доволі прості, але саме завдяки їх дотриманню можна звести до мінімуму ризик підчепити грибкову інфекцію:

  • ноги слід регулярно мити;
  • підбирати зручне і добре вентильоване взуття;
  • використовувати протигрибкові препарати місцевої дії.

Як лікувати грибок

Детальні рекомендації щодо лікування грибкової інфекції може дати виключно лікар, однак є деякі загальні рекомендації.

Зокрема, при вагітності, для лікування грибка не можна застосовувати пероральні препарати, адже є ризик, що вони вплинуть на розвиток плоду. Тому жінкам при надії радять користуватися лише місцевими засобами, що впливають на грибок, але і їх має призначати дерматолог.

Універсальне правило для усіх категорій громадян — не займайтеся самолікуванням, а краще одразу йдіть до лікаря.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що влітку можна підхопити підступну хворобу – лікарка розповіла, як її відрізнити від інших.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.