Влітку можна підхопити підступну хворобу – лікарка розповіла, як її відрізнити від інших

Читать на русском
Автор
942
Літній відпочинок біля берегів водоймища може обернутися сумними наслідками
Літній відпочинок біля берегів водоймища може обернутися сумними наслідками

Хвороба серйозно вражає нирки

Літо — це не лише пора року, коли можна порадіти яскравому сонечку та відпочинку на природі, але й чудовий момент для розмноження безлічі інфекцій. Різні хвороби, активні протягом року, набувають найбільшого поштовху до цього саме за найвищих температур. Це і відомий усім ботулізм, і менш знайомий лептоспіроз.

Саме про друге захворювання, яке найчастіше переноситься інфікованими мишами чи щурами, "Телеграф" і розповість сьогодні. Більше деталей вдалося дізнатися від львівської лікарки-інфекціоністки Лесі Радковської, яка про все розписала у своєму Instagram.

Що таке лептоспіроз і як він проявляється?

Лептоспірозом називають гостру інфекційну хворобу, яка вражає дрібні кровоносні судини, а також внутрішні органи. Вона протікає дуже складно, маючи кілька особливих симптомів.

Для людини, яка підхопила інфекцію, будуть характерними такі прояви, як:

  • жовтяниця (ураження печінки);
  • ниркова недостатність (людина виділяє або дуже мало, або дуже багато сечі);
  • висока температура;
  • кон’юктивіт;
  • можливі кровотечі;
  • сильні болі в литкових м’язах та попереку (хворі фактично не можуть ходити);
  • ушкодження міокарда.

Як можна заразитися?

Найчастіше інфекцію переносять хворі тварини, переважно миші чи щури. Є висока ймовірність зараження через частинки вже висохлої сечі гризунів.

"Люди в Україні інфікуються найчастіше, плаваючи у водоймищах, при роботі з сіном, деревом, на дачах, — каже Леся Радковська. — Тому що у воді, пилу, на їжі [зараженій — ред.] є сеча інфікованих тварин. І це не тільки виділена тваринам сеча, тому людині важко зрозуміти, чи не стало саме це місце туалетом звірятка".

Інфекціоніст підкреслює, що діагностика лептоспірозу є дуже непростою, як і саме перебіг хвороби. Саме тому його лікування має обов’язково проходити у стаціонарі. При цьому хвороба не завжди виліковна.

"Пам’ятаю дуже молодого чоловіка, якого лікували вдома. І коли привезли до лікарні, то він не міг навіть сидіти — настільки сильним був біль у всіх м’язах. Він помер. Мені було боляче, хоча це не був мій пацієнт, але я дуже хотіла, щоб він вижив… Якби звернулися одразу, то, можливо, все було б не так», — згадує спеціалістка.

Як убезпечитися?

Основних правил Леся Радковська озвучує п’ять:

  • купатися слід у спеціальних при цьому місцях;
  • проводите дератизацію будинку та на дачі (знищення гризунів);
  • їжте тільки добре помиту їжу;
  • пийте лише очищену воду (вода з джерела не дає гарантії, що поряд не сходив до туалету якийсь із заражених гризунів);
  • не займайтеся самолікуванням, якщо відчули себе хворим.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав про інші сезонні захворювання, у тому числі алергічні. Ми докладно писали, що можна робити при реакції на тополиний пух, а також алергії на укуси бджіл та ос.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.