Ангіна влітку – чому захворіти легко і як уберегтися

Читать на русском
Автор
Холодні напої не спричиняють ангіну, але допомагають їй розвинутись
Холодні напої не спричиняють ангіну, але допомагають їй розвинутись. Фото The Guardian

Окремого діагнозу "літня ангіна" не існує, але захворюваність на неї зростає саме влітку, тому треба проявляти пильність

Літня спека погано впливає на серцево-судинну систему і може підносити сюрпризи у вигляді отруєнь та сезонних кишкових інфекцій. Але є і менш очевидні "літні" хвороби. Так медики помітили, що влітку люди частіше хворіють на ангіну та різні ГРВІ.

Як стверджує лікарка-терапевт Владислава Романюк, окремого діагнозу "літня ангіна" не існує, проте запалення мигдалин більш характерне саме для спекотного сезону і для міжсезоння, коли весна переходить у літо, а літо у осінь. За статистикою, на респіраторні хвороби у теплий сезон припадає до 20% усіх недугів, а це кожен п’ятий пацієнт, що звертається до лікаря – чималенька цифра.

Причина – наше бажання за всяку ціну врятуватись від спеки. Ми за першої ж нагоди вмикаємо на повну потужність кондиціонер, ласуємо морозивом, п’ємо напої з льодом, найбільш відчайдушні приймають холодний душ. Тобто ми піддаємо свій організм частково або повністю різкому перепаду температур. А це стрес, який може провокувати розвиток інфекції, навіть такої, яка за звичайних обставин не наробила би стільки шкоди.

Ще один чинник – легковажне ставлення до легких респіраторних інфекцій у теплі дні. Це взимку та восени навіть невеличкий нежить може змусити нас зайвий раз залишитись удома, відпочити і попити теплий чай. Влітку чимало людей вважають, що від сонця нежить сам "прогріється" і мине. Насправді ж таким чином інфекція розноситься інтенсивніше і потім навколишні не розуміють, звідки вони підхопили ангіну а то й пневмонію.

Отже, щоби вберегти себе від "літньої" ангіни, варто:

  • провести лікування вогнищ хронічної інфекції – приділити увагу хронічному тонзиліту чи черговому нежитю, вилікувати карієс;
  • обмежити контакти з людьми, які мають ознаки ГРВІ, і не нехтувати такими ознаками у себе;
  • не забувати дбати про своє здоров’я, як ми дбаєм про нього у холодний сезон.

При цьому у холодних напоях або купанні у водоймах відмовляти собі не обов’язково. Охолодження – не основний, а побічний чинник розвитку інфекції. Воно не спричиняє хворобу саме по собі, а пришвидшує її розвиток, якщо збудник уже потрапив у організм.

Головними "провокаторами" ангіни виступають віруси (частіше) або бактерії (рідше). Щоби визначити тип "винуватця", треба звернутись до лікаря. Якщо йдеться про вірусне захворювання, він призначить симптоматичне лікування – антибіотики тут не потрібні. Симптомами бактеріальної природи хвороби є різкий її початок, білий наліт на мигдалинах, висока температура. У разі такої підозри лікар має провести необхідні тести і призначити підходящі ліки. В такому разі важливо строго дотримуватись усіх рекомендацій – допивати повний курс антибіотиків і не нехтувати постільним режимом, якщо у ньому є необхідність.

Нагадаємо, у літню спеку необхідно уникати не тільки переохолодження, але й берегтись від сонячних та теплових ударів

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.