Як поводитись на сонці, щоб не отримати тепловий або сонячний удар: поради лікарів

Читать на русском
Автор
Липень-2022 року обіцяє бути спекотним в Україні Новина оновлена 13 липня 2022, 15:23
Липень-2022 року обіцяє бути спекотним в Україні. Фото Колаж "Телеграфу"

Сонячний та тепловий удар можуть спіткати будь-кого, якщо поводитись необачно під час спеки

Синоптики гідрометеоцентру обіцяють, що липень буде не менш спекотним ніж червень. Часом повітря прогріватиметься майже до 40 градусів. Отже, актуальним стає питання, як уникнути теплового або сонячного удару.

Порадами, як запобігти сонячному та тепловому ударам, поділилися головний лікар Київського міського центру здоров'я Отто Стойка та лікар-кардіолог Володимир Безродний, передає "BBC News Україна".

Тепловий і сонячний удари — в чому різниця

Сонячний удар — це різновид теплового. Різниця полягає в тому, що при першому страждає тільки голова, а при другому — перегрівається і обезвожується все тіло. При цьому симптоми обох видів дуже схожі, але все ж таки мають і відмінності.

Як запобігти?

Отто Стойка говорить, що в першу чергу влітку треба слідкувати за артеріальним тиском та кількістю води, яку вживаєте щодня. Спрагу краще тамувати водою, несолодкими компотами та розбавленими фруктовими соками.

Лікар рекомендує обмежити вживання чаю та кави у спеку, адже ці напої лише зневоднюють організм.

На його думку, від алкоголю краще взагалі відмовитися, оскільки в стані сп'яніння людина може пропустити зневоднення або не помітити удару.

У свою чергу лікар-кардіолог Володимир Безродний пропонує носити одяг із натуральних тканин, не виходити з дому без капелюха та частіше провітрювати приміщення.

Не зайвим буде використання зволожувачів повітря.

Перша допомога при сонячному або тепловому ударі

Якщо ж таки сонячний або тепловий удар наступив, то є декілька першочергових кроків, які може зробити кожен, щоб допомогти постраждалому:

  • Перемістіть хворого в тінь, дайте прилягти;
  • Розстебніть комір одягу, дайте доступ повітря;
  • Якщо людина притомна, дайте їй води;
  • Покладіть на лоба та шию вологу хустинку;
  • Якщо за пів години краще не стає, слід викликати швидку;
  • У разі втрати свідомості, вкладіть тіло на бік, щоб не западав язик. Стежте за диханням людини — у важкому випадку може знадобитися робити штучне дихання.

Нагадаємо, що влітку можна підхопити кілька небезпечних інфекційних захворювань, таких як ботулізм, також влітку небезпечний лептоспіроз, тому важливо знати їхні симптоми та методи профілактики.