В одній із областей України спалах хвороби Лайма: що це і чим небезпечно

Читать на русском
Автор
2409
Так виглядає місце укусу кліща під час хвороби Лайма
Так виглядає місце укусу кліща під час хвороби Лайма

Друга назва небезпечного захворювання – бореліоз

На території Полтавської області майже вдвічі збільшилася кількість людей, які підхопили хворобу Лайма. Це інфекційне захворювання за перші півроку 2022 перенесли 88 місцевих жителів, що значно більше, ніж за аналогічний період минулого року. Хвороба Лайма є дуже небезпечною, адже заразитися нею можна через укус звичайного кліща.

Як захистити себе та рідних, а також про симптоми захворювання розповів лікар-інфекціоніст Роман Пономаренко, який співпрацює з Полтавською обласною клінічною інфекційною лікарнею. Детальне пояснення фахівця було опубліковано місцевим інформаційним ресурсом 0532.ua.

Що таке хвороба Лайма?

Хворобою Лайма або кліщовим бореліозом називають захворювання, яке проявляється у людини після укусу кліща. Проте, зазначає доктор Пономаренко, контакт павукоподібного та пацієнта мав тривати більше доби — лише за цей час кліщ встигає випустити слину ранку після укусу.

Люди дуже часто не помічають, що "підчепили" кліща, доки він не нап’ється крові і не "відвалиться" самостійно. Майте на увазі, що в такому вигляді існує дуже висока ймовірність зараження бореліозом. Найчастіше кліщі пристають до людської шкіри під час наших піших прогулянок у високій траві, лісовою чи густо засадженою кущами місцевістю.

Варто відзначити, що більшість симптомів хвороби Лайма виявляються лише за кілька тижнів. Найголовнішим є дуже впізнаваний висип, який ще називають мігруючою еритемою. Це значне почервоніння шкіри, яке постійно збільшуватиметься в діаметрі. Часто його називають "бичачим оком".

Інші симптоми бореліозу: ломота в тілі, лихоманка, головний біль, оніміння в місці укусу та загальна слабкість.

У 90% ураження хворобою Лайма проявляється вже згадана еритема. Однак у решті випадків це захворювання можна лише діагностувати під час аналізів.

Як лікувати?

Насамперед, якщо знайшли у себе симптоми ХЛ, зверніться до лікаря. Багато людей навіть можуть не знати, що були укушені кліщем, а захворювання тим часом прогресуватиме.

Щоб убезпечити себе, також варто максимально швидко видаляти кліща, якщо знайшли на своєму тілі подібного "квартиранта". Використовуйте пінцет, за допомогою якого акуратно павукоподібне піддягається і прокручується. Не варто використовувати улюблені олії, гарячі списки чи інші "народні засоби" — це може збільшити ризик отримання інфекції. У жодному разі не видавлюйте або не проколюйте кліща, від цього теж можна заразитися.

Якщо ви були укушені, можна здати аналізи, а також провести медичну профілактику, яку вам призначить лікар.

Як убезпечитися?

Найголовніше правило — остерігатися можливого укусу кліща. Для цього варто одягатися при виході на природу в штани та сорочки з довгим рукавом, щоб максимально закрити ділянки тіла тканиною. Також рекомендується використання спеціального антикліщового репеленту та регулярне прийняття душу після прогулянок. Не забувайте оглядати себе і особливо своїх дітей щодо можливих кліщів і будьте здорові!

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав, як можна полегшити перебіг псоріазу, що часто запалюється влітку.

Крім цього ми писали про різні способи зупинки носової кровотечі, що також може бути важливим у період особливої літньої рухливості.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.