Укус кліща: чим він небезпечний і як собі допомогти

Читать на русском
Автор
681
Природним середовищем кліщів є кущі і висока трава Новина оновлена 03 липня 2022, 09:16
Природним середовищем кліщів є кущі і висока трава

У кліща добре розвинений "нюх" — цим органом у нього служать лапки та 2 пари очей

Упродовж останніх років активність кліщів зросла у багато разів. Зустріти такого непроханого "гостя" можна не лише в лісі, парку чи сквері, а й на будь-якому газоні біля будинку. Проте, чим небезпечний цей павукоподібний та що робити, якщо він вас все ж вкусив, знають далеко не всі.

Яку небезпеку несуть в собі кліщі

Як розповідає лікар-терапевт Ганна Мицавка, яку цитує "medialt.clinic", в Україні існує велика кількість різновидів кліщів, які є переносниками близько 20 захворювань. Найнебезпечнішими для людини є лайм-бореліоз (мігруюча еритема) та кліщовий енцефаліт.

Якщо кліщ вже вкусив — що робити

Виявивши кліща, зверніться до хірурга. Фахівець дістане його, навіть не пошкодивши тіло і не відірвавши головку. Завдяки цьому, ризик зараження буде в рази меншим. Окрім того, лікар дасть рекомендації щодо профілактики лікування у випадку інфікування, а також підкаже лабораторії, де можна дослідити кліща на наявність небезпечних інфекцій.

Також кліща можна витягнути самостійно. Плюси такої маніпуляції полягають в тому, що мінімізувавши час знаходження кліща у шкірі, ви зменшуєте ймовірність потрапляння інфекції в кров.

Як витягнути кліща

Варто наголосити, що чим довше кліщ знаходиться у шкірі, тим більша ймовірність зараження.

Фахівці не радять користуватися олією, жирним кремом для вилучення кліща, адже в таких випадках у комахи закупорюються дихальця, і він рефлекторно випускає слину та збудників у кров, підвищуючи таким чином ризик зараження. Так, витягнути кліща можна за допомогою кількох простих речей, а саме:

  • Бавовняна нитка. Зав'яжіть її у вузол якомога ближче до хоботка. Закручуючи кінці нитки за допомогою кругового руху, витягають кліща, потихеньку підтягуючи вгору і похитуючи в сторони. Різкі рухи неприпустимі.
  • Пінцет. Кліща потрібно захопити якомога ближче до хоботка. Потім його акуратно витягують, обертаючи довкола своєї осі у зручний бік. Зазвичай через 1-3 обороти кліщ витягується повністю разом із хоботком. Якщо кліща спробувати висмикнути – велика ймовірність його розриву. Не можна натискати на черевце — можливе видавлювання його вмісту разом із збудниками в ранку.
  • Стерильна голка. Витягніть кліща, ніби скалку. Після обов'язков обробіть місце укусу йодом або рідиною, що містить спирт.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що робити, якщо вас вкусив комар і яким чином собі допомогти, щоб уникнути неприємного свербежу у місці, куди вкусила комаха.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.