Кровотеча з носа: що може спровокувати появу крові та як її зупинити

Читать на русском
Автор
Не панікуйте, поява крові з носа - не загрожує вашому життю
Не панікуйте, поява крові з носа - не загрожує вашому життю

Зупинити виникнення кровотечі легко, якщо вона не є симптомом тяжкого захворювання

Кровотечі з носа зазвичай не є шкідливими та досить легко контролюються. Головне, при появі крові з носа — не хвилюватися, адже її можна просто зупинити. "Телеграф" вирішив розібратися, які причини виникнення такого неприємного симптому і як його швидко позбавитися.

Причини появи крові

Як пише supportme, найбільш розповсюдженою причиною такої кровотечі може бути сухе повітря. Через те, що посушливий клімат або навіть кондиціонер подразнює і висушує слизову носа, у носі виникають так звані кірки, які сверблять і можуть кровоточити.

Крім того, на слизову носа впливають застуди. Кровотеча може виникнути після частого сякання. А спільно з сухим холодним повітрям стає ідеальною причиною для виникнення цього неприємного симптому.

Різні травми носа також можуть викликати кров.

Фахівці зазначають, якщо при спробі самостійно зупинити кровотечу, у вас нічого не виходить упродовж 10 хвилин — це привід звернутися до лікаря. Крім того, часта поява крові з носа також повинна примусити вас замислитися над відвідинами медичного закладу.

Як зупинити кров

  • Візьміть серветку або чисту вологу тканину, яка зможе поглинути кров;
  • Сядьте або встаньте (ні в якому разі не лягайте і не закидайте голову назад, адже це може спровокувати виникнення запаморочення та блювоти);
  • Нахиліть голову вперед і затисніть ніздрі. Це допоможе уникнути потоку крові. Зазвичай, кровотечу можна зупинити таким чином вже протягом 10 хвилин.
  • Якщо у вас виникла кровотеча ні в якому разі не сморкайтеся. Це може спровокувати додатковий вилив крові.
  • При умові, що ви дотрималися всіх порад, проте кровотечу зупинити так і не змогли, обов'язково зверніться до лікаря або викличте швидку.

Також фахівці дають кілька важливих порад, чого не потрібно робити після припинення кровотечі з носа:

  • Не піднімайте важкі предмети;
  • Не напружуйтесь упродовж наступних 24 годин.

Раніше "Телеграф" повідомляв, як позбавитися від головної болі, яку спровокував стрес та напруга.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.