Чому влітку часто з’являються прищі та як цьому зарадити – поради лікаря

Читать на русском
Автор
Влітку шкірі потрібен ретельний, але ніжний догляд
Влітку шкірі потрібен ретельний, але ніжний догляд. Фото фото з відкритих джерел

Спека, пилюка та сонячний ультрафіолет не надто сприяють здоров’ю шкіри

Літо – це справжня катастрофа для шкіри. Через підвищений ультрафіолет посилюється чимало захворювань: активізується висипка через герпес, "прокидається" так старанно заспокоєний псоріаз, про сонячні опіки і говорити не доводиться. І до того до всього обличчя і тіло частіше вкривається прищиками навіть у людей, які не схильні до акне.

Як пояснює лікар-дерматолог Олена Бордусова, до цього призводить сукупність зовнішніх умов, притаманна теплому сезону. Як уже згадувалось, своєї шкоди завдає сонце. На початку сезону може здатись, що ультрафіолет підсушив старі висипання і підлікував шкіру. Насправді випромінювання негативно впливає на імунітет і надмірне перебування на сонці може призвести до посилення акне. Існує навіть такий термін "сонячне акне".

Підвищене потовиділення теж робить відчутний внесок. До вологої шкіри легше прилипають пил та інші забруднення, а подразнення, яке виникає через піт, може стати вхідними воротами для бактеріальної інфекції. Окремим подразником для шкіри є часточки солі, які залишаються на її поверхні, коли піт висихає.

Ну і на додачу до всього впливає запилючене місто, у спекотному повітрі якого накопичуються смог, шкідливі домішки. Вони осідають на шкірі невидимим шаром і провокують токсичне навантаження, що теж провокує висипання.

Що ж робити, щоби уникнути посилення акне влітку? Є кілька дієвих порад:

  • користуйтесь сонцезахисними кремами;
  • впродовж дня очищуйте обличчя за допомогою термальної води;
  • до щоденного процесу очищення шкіри додайте м’які тоніки та зволожуючі засоби, після яких наносьте звичні креми – денний та нічний;
  • натомість припиніть користуватись жорсткими очищувальними засобами – вони можуть пошкоджувати шкіру.

Якщо навіть при корекції догляду висипань не меншає, а тим більше, якщо прищів стає більше, тоді необхідно звернутись до лікаря-дерматолога, щоби з’ясувати конкретну причину такого стану.

Нагадаємо, через спеку разом із обличчям можуть страждати і ваші ноги – вони можуть одночасно набрякати, за чим теж необхідно пильно стежити.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.