"Виїдає" шкіру наскрізь: чого краще не робити з поширеною в Україні рослиною і як допомогти під час опіків

Читать на русском
Автор
503
Борщівник Сосновський
Борщівник Сосновський

Борщівник — дуже небезпечна рослина, опіки від якої можуть потягнути дуже тяжкі наслідки

У світі існує близько 70 видів борщівника, проте одним з найнебезпечніших з них є борщівник Сосновського (Heracleum sosnowskyi), якого вважають "агресивною" рослиною. Небезпека його полягає в тому, що кожна частина цієї рослини містить в собі рослини містять фурокумарини – речовини, які різко підвищують чутливість організму до ультрафіолетового випромінювання.

Симптоми, які виникають після "зустрічі" з борщівником

Зіткнення зі стеблами, листям, квітками, попадання соку борщівника на шкіру під прямим сонячним промінням призводить до фітохімічних опіків:

  • виникає місцева гіперемія шкіри (почервоніння),
  • наростає свербіж,
  • розвивається набряк,
  • утворюються епідермальні бульбашки з прозорим (серозним) вмістом.

Навіть обмежені за площею поверхневі опіки гояться протягом тривалого часу, нерідко з розвитком місцевого запалення, гіперпігментації (темні плями на шкірі), що залишається протягом кількох місяців. При великому ураженні у перші години після контакту з рослиною крім місцевих проявів розвивається різке погіршення загального стану (слабкість, зниження артеріального тиску, сильний біль голови, запаморочення, нудота, підвищення температури тіла).

Перша допомога

  • добре промийте уражену ділянку шкіри проточною водою;
  • накладіть на уражену частину стерильну пов'язку;
  • упродовж наступних двох днів ні в якому разі не виходьте на відкрите сонце;
  • при появі пухирів одразу звертайтеся до лікаря, адже може знадобитися як місцеве, а й загальне комплексне лікування.

Опіки від борщівника у дітей

Фітохімічні опіки малечі після "зустрічі" з борщівником досить часто протікають вкрай важко, адже шкіра у діток набагато тонша.

Зазвичай у результаті впливу соку борщівника відзначається більша, ніж у дорослих, тенденція до розвитку не тільки вираженого місця ураження, але й важких розладів різних життєво важливих органів та систем організму.

Фахівці наголошують, що ні в якому разі не потрібно займатися самолікуванням, якщо дитина отримала опіки від борщівника. Ваша головна задача у такому випадку — якнайшвидше звернутися до медичного закладу.

Раніше "Телеграф" повідомляв, як уберегтися від алергії на тополиний пух і яким чином допомогти собі якщо неприємні симптоми хвороби уже виникли.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.