Сонячний герпес: чому виникає і як лікувати

Читать на русском
Автор
639
Шкіра, схильна до герпесу, потребує особливо ретельного захисту
Шкіра, схильна до герпесу, потребує особливо ретельного захисту. Фото фото з відкритих джерел

Сонячне світло входить у трійку найбільших тригерів розвитку висипки

Віруси – чи не найбільш загадкові інфекції. Вчені не можуть остаточно визначитись – живі вони чи неживі і у більшості випадків віднайти ефективне лікування, яке не боролося б із симптомами, а діяло на збудника. Саме тому люди досі потерпають від спалахів вітряної віспи, а кілька років тому виявились практично безсилими перед новим варіантом коронавірусу. Сімейство герпесвірусів – одні з найдавніших "супутників" людства. Вони постійно живуть в організмі більшості людей і викликають різні захворювання – від болючої "застуди" на губах до оперізуючого лишаю.

Влітку для герпесу настає "високий сезон". Як свідчать результати дослідження японських медиків, опублікованого на порталі Pubmed, сонячне світло входить у трійку найпоширеніших тригерів для розвитку симптомів герпесвірусної інфекції разом із втомою та застудою. Хоча, здавалось би, сонячне світло діє на віруси згубно.

Але не все так просто. Як пише британський аптечний блог Pharmica, ультрафіолет, в якому ми всі буквально купаємось улітку, здатний пригнічувати імунну систему, чим завжди радий скористатись вірус типу HSV-1. Звідси і більш часті випадки розвитку герпесних висипань на губах та шкірі влітку. Ба більше, надлишок сонячного опромінення здатний "розбудити" навіть генітальний герпес, хоча таке трапляється, звісно, значно рідше.

Як же боротись із "сонячним герпесом"? Основна порада очевидна – уникати перебування під прямими променями. Зовсім виключити вплив ультрафіолету на тіло не вийде, але фахівці радять максимально скоротити перебування під сонячним світлом людям, схильним до висипань. Як це зробити? Є кілька шляхів:

  • використовувати сонцезахисні засоби, навіть якщо ви не плануєте іти засмагати на пляж. SPF-захист потрібен щодня у період активного сонця;
  • зволожувати губи бальзамом із захисним фактором – тріщинки через сухість тільки допомагають розвитку висипки;
  • носити головні убори, які допоможуть сховати обличчя від сонця – капелюхам, панамам і кепкам кажемо рішуче "так";
  • уникати походів до солярію – навіть штучний ультрафіолет може спровокувати розвиток хвороби.

Якщо ж вас спіткав "сонячний герпес", то протокол його лікування нічим не відрізняється від звичайного. Це та сама інфекція, з якою ви добре знайомі, просто спричинена перебуванням під ультрафіолетом. Тому дотримуйтесь тих самих порад, які дав вам ваш лікар раніше.

Як писав "Телеграф", від сонячного світла може виникати не тільки герпесне висипання, але і так звана "алергія на сонце", або ж фотодерматит.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.