В одному з міст України спалах вітрянки: що треба знати про цю хворобу

Читать на русском
Автор
Вітрянка переважно вражає дітей до 4 років
Вітрянка переважно вражає дітей до 4 років. Фото фото з відкритих джерел

Ця дитяча хвороба поступається за поширенням серед вірусних інфекцій тільки грипу

Є цілий перелік хвороб, якими люди здебільшого заражаються саме влітку – перебуваючи на пляжі чи через сезонну літню спеку. Але деякі недуги, які можна підхопити цілий рік, теж особливо активізуються саме в літній сезон. До таких відносять зокрема вітряну віспу, або ж вітрянку. Її легко підхопити, наприклад, під час спільних ігор на свіжому повітрі.

Як доказ – спалах цієї вірусної інфекції, який днями зафіксував Центр громадського здоров’я МОЗ України у Чернівцях. З 30 червня до 4 липня до лікарів звернулись вихованці Миколаївського обласного будинку дитини, яких у березні евакуювали на Буковину. Захворіли 20 малюків у віці від 2 до 4 років, одного навіть довелось госпіталізувати. Зараз спалах вдалося взяти під контроль, але вітрянка циркулює в Україні постійно, тож буде корисним знати про неї більше.

Як пише ЦГЗ МОУ, вітрянку відносять до "дитячих" хвороб – найчастіше люди переносять її саме в дитинстві. Після цього набувається стійкий імунітет – випадки повторного зараження вітряною віспою дуже рідкісні. І це хороша новина. Погана новина – збудник хвороби після гострої стадії оселяється в організмі і за дуже невдалого збігу обставин може викликати іншу неприємність: оперізуючий лишай, він же оперізувальний герпес.

"Винуватцем" вітрянки є вірус під назвою Varicella zoster virus – це герпесвірус людини 3 типу. Він дуже легко передається повітряно-крапельним шляхом. Серед вірусних хвороб вітрянка поступається за поширеністю тільки грипу та ГРВІ. В Україні на рік фіксують від 103 000 до 200 000 випадків вітрянки. Близько 80% з них – діти, найчастіше їм саме від 2 до 4 років. Підхопити цю недугу можна в основному від хворого на вітрянку або рідше від людини, яка страждає на оперізуючий лишай.

До симптомів вітрянки відносять загальну інтоксикацію помірного рівня, підвищення температури тіла і плямисто-папульно-верикульозну висипку на шкірі та слизових оболонках. Людина, хвора на вітрянку, вся вкривається характерними прищиками-пухирцями, які страшенно сверблять.

Хворий на вітрянку є заразним в останні 10 днів інкубаційного періоду (середня його тривалість – два тижні) і перші 5-7 днів з моменту появи перших висипань. Десь після цього пухирці починають підсихати, а температура знижуватись, хоча це не завжди синхронний процес.

Подолати вітряну віспу можна за допомогою постільного режиму і симптоматичного лікування – збивання температури, полегшення болю та інтоксикації хворого. Часом до основної вірусної інфекції може приєднатись інфекція бактеріальна і тоді виникають ускладнення – гнійні запалення на шкірі, запалення дихальних шляхів і навіть менінгіт, адже вірус-збудник вражає нервові тканини. В такому разі неодмінно треба звернутись до лікаря.

Втім, вітрянці можна і запобігти. Проти цього вірусу існує вакцина. Причому діє вона дуже навіть довго – приблизно 20 років після щеплення. В Україна воно не входить до національного календаря, але можна зробити укол за власним бажанням.

Нагадаємо, зараз світом шириться віспа мавп і МОЗ закликає бути дуже пильними щодо цієї підступної інфекції.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.