Потрібно готуватися: фінал віспи мавп може бути набагато гіршим за COVID — епідеміолог

Читать на русском
Автор
1618
Хворобу зафіксували вже у багатьох країнах світу Новина оновлена 22 червня 2022, 08:16
Хворобу зафіксували вже у багатьох країнах світу

Новоявлена інфекція швидкими темпами наближається до України

Україна має готуватися до пандемії мавпячої віспи, яка вже впритул наблизилася до України : готувати шпитальні бази і вчасно, а головне правильно лікувати пацієнтів, які вже захворіли, від ймовірної смерті.

Про це лікар-інфекціоніст, доктор медичних наук Ольга Голубовська розповіла у програмі "Орестократія" шеф-редактора OBOZREVATEL Ореста Сохара, коментуючи ймовірність виникнення в Україні пандемії нової небезпечної інфекції так само, як це було з коронавірусом.

Оперативно про головне читайте у нашому Телеграмі

За словами експерта, вона дуже стурбована тим, що наразі систем протидії у разі виникнення небезпечної інфекції в Україні немає. Крім того, вона додала, що Україна має лише один вихід — готуватися до ймовірної пандемії раніше часу.

"У березні минулого року на Женевській конференції, в якій брала участь некомерційна організація, яку фінансує Білл Гейтс. У рамках цього форуму було проведено спільні навчання, де розбиралася умовна ситуація з пандемією, спричиненою віспою мавп. Пандемія ця виникла у вигаданій країні "Бремія", і далі події за 18 місяців розвивалися дуже бурхливо. Сьогоднішній етап (травень-червень) – це тиха, спокійна хвиля, ніхто на неї не звернув увагу, близько півтори тисячі хворих, 4 загиблих. Зрештою, фінал набагато гірший, ніж у ковіда — 3.5 млрд хворих та 0,25 млрд загиблих. Навчання проходили у липні 2019 року, знову ж таки, на цій Женевській конференції: було ситуативне завдання – виникла нова пандемія, викликана коронавірусом з Китаю, і в результаті виявилося, що жодна країна не готова. Тому, коли відстежуються різні небезпеки і моделюються події, і моделюються на такому рівні, ось це мене турбує", — пояснила своє бачення лікарка.

Голубовська також зазначила, що в Україні було вже кілька нарад за участю представників РНБО і з віспи мавп, і щодо можливих викликів щодо інших хвороб воєнного часу. За підсумками обговорень асоціація інфекціоністів підготувала аналітичну довідку спільно з експертами ВООЗ, намагаючись контролювати ситуацію, наскільки це можливо.

"Оскільки системи протидії у нас у мирний час були зруйновані, то ми повинні готуватися до того, що будь-яке інфекційне захворювання в нашій країні буде перебувати в природному епідемічному процесі — у зв’язку з відсутністю системи ефективної протидії інфекціям", — додала вона.

Насамкінець Голубовська наголосила, що Україна має готуватися до "зустрічі" з віспою мавп вже зараз: готувати госпіталі, вчасно та правильно лікувати пацієнтів, уже носіїв небезпечної інфекції, від смерті.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що випадки захворювання на мавпу віспу було зафіксовано вже в 11 країнах світу. Загалом було виявлено вже понад сотню випадків інфікування серед людей.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.