Врятуватися від спеки, але не застудитися: доктор Жиравецький дав поради

Читать на русском
Автор
У деякі літні дні бажання охолонути переходить усі межі Новина оновлена 08 липня 2022, 14:54
У деякі літні дні бажання охолонути переходить усі межі

Головне — не забувати пити воду, проте дотримуватись міри щодо низьких температур

Літо стандартно вважається найбільш спекотним часом року, коли людям хочеться максимально обмежити своє перебування на сонечку та вплив високих температур. Якщо цього не зробити вчасно, то можна, звичайно, отримати сонячний або тепловий удар. Однак якщо занадто старатися в спробах охолоне, можна заробити інші захворювання.

Як діяти під час спеки буде найбільш правильним, нагадав українцям професор Тарас Жиравецький. За його словами, важливо прислухатися до рекомендацій лікаря, що лікує або сімейного, а також вживати досить багато води.

Основних порад від фахівця можна виділити десять.

  1. Пийте воду. Ваш організм повинен вживати її у достатній кількості, щоб ви не відчували спраги. В іншому випадку може початися зневоднення, підніметься ризик виникнення тромбів, а також подагри. Може підвищуватись тиск.
  2. Не знаходьтесь довго під відкритими сонячними проміннями. Найкраще мати будь-який головний убір, що зможе врятувати вас від теплового удару.
  3. Сонцезахисний крем – ваш друг. Тарас Жиравецький наголошує, що ця порада найбільш важлива для людей із системними аутоімунними захворюваннями (склеродермія, дерматоміозит, червоний вовчак, аутоімунний гепатит тощо), адже сонце лише посилює їх протікання. Також сонце може викликати висипання на шкірі у людей, у крові яких підвищений рівень заліза.
  4. Якщо ви хворієте на псоріаз, сонячні ванни будуть вам на користь. Але знову ж таки — винятково в міру.
  5. Якщо раніше ви не пробували засмагати, не варто виходити на сонце на рекордну кількість часу. Якщо про це забути, то без опіків не обійдеться. Тому краще завжди мати в аптечці "Пантенол".
  6. Якщо ви працюєте на дуже відповідальній посаді або постійно під час спеки перебуваєте за кермом, не забувайте робити невеликі перерви. Це допоможе врятуватися від помилок або навіть від ДТП.
  7. Забудьте про міцний алкоголь на час спеки. Легкі напої також небажані, але в невеликих дозах цілком можливі. Однак пам’ятайте, що алкоголь допомагає організму швидше позбутися води.
  8. Якщо ви рятуєтеся у спеку кондиціонером, не занижуйте температуру до мінімуму. Ваше обмеження – на 3-4 градуси нижче, ніж температура на вулиці. Якщо ж у приміщенні буде холодніше, ви легко можете заробити запалення легень, горла чи носа. Іноді від цього страждає навіть репродуктивна система.
  9. Не обливайтеся крижаною водою у спеку! Якщо практикувати подібне, можете застудити сечовий міхур чи простату. Також можливе запалення герпесу чи вірусних інфекцій.
  10. Намагайтеся не переїдати і їсти легшу їжу — це допомагає адаптуватися до вищих температур.

І пам’ятайте, що літо – це справжній розсадник сезонних хвороб. Тому краще частіше мити руки, щоб не підхопити стоматит, а також краще досліджувати реакції свого організму на окрему їжу. Якщо ж симптоми вам не сподобаються, то швидше вирушити до лікаря.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.