Хвороба "брудних рук": що треба знати про стоматит у дітей та дорослих

Читать на русском
Автор
Стоматит може виникати як у дітей, так і у дорослих Новина оновлена 29 липня 2022, 12:28
Стоматит може виникати як у дітей, так і у дорослих. Фото healthymomsmagazine.net

Це захворювання супроводжується неприємними, а часом болісними відчуттями у роті

Однією з найбільш поширених хворобою слизової оболонки рота є стоматит — це запалення, яке вражає ротову порожнину і поверхню язика. У народі його прозвали "хворобою брудних рук", яка дуже часто зустрічається у маленьких дітей, але хворіти на неї можуть і дорослі.

"Телеграф" з допомогою фахівців стоматології однієї з клінік України розбирався, що таке стоматит, чому він виникає, та яким чином йому запобігти.

Перші "дзвіночки", що у вас стоматит

Розпізнати цю неприємну хворобу ротової порожнини досить просто — на слизовій з'являються виразкові утворення. За їх кількістю та виглядом визначають ступінь та тип хвороби.

Якщо на язиці та слизовій помітно кілька білястих цяток чи прищиків — це легка форма стоматиту. Лікувати її спеціальними засобами непотрібно, адже вона, як правило, проходить самостійно. При цьому не забувайте дотримуватися гігієни ротової порожнини.

Середня форма — це коли виразки покривають язик, внутрішню поверхню губ, щік, так навіть вражають мигдалики. Вигляд цього типу інакший — виразки мають жовтий колір з червоним краєм. І якщо дорослі відчувають лише дискомфорт у роті, то у діток до того ж може підвищуватися температура до 37-37,5 градусів.

Важка форма стоматиту трапляється рідко, але про неї теж варто знати. При такому перебігу виразки у роті зливають у великі плями, слизова червоніє та набрякає, а температура може підвищуватися аж до 39 градусів. Їсти стає майже неможливо через біль, також значно важче розмовляти.

Причини стоматиту

Не варто пов'язувати це захворювання слизової лише з брудними руками, адже проблема може критися й у самому організмі. Фахівці з-поміж причин виникнення стоматиту називають наступні:

  • травми слизової оболонки — прикушування, порізи, подряпини;
  • опік гарячою їжею;
  • алергія на продукти, медикаменти, засоби гігієни;
  • пошкодження ясен, щік та язика зубними протезами, осколками зубів або пломбами;
  • зменшення кількості слини;
  • супутні хвороби: карієс, герпес, цукровий діабет, ГРВІ.

Чому діти хворіють на стоматит частіше за дорослих

Появу стоматиту також пов'язують з роботою імунної системи. Оскільки у дітей до 7 років вона розвинена дещо гірше, ніж у дорослих, віруси та бактерії при потраплянні до рота значно швидше провокують запалення слизової оболонки. А якщо врахувати той факт, що діти надто сильно люблять брати забруднені речі до рота — виходить такий результат.

Також варто додати, що в дітей значно більше факторів ризику, які можуть спровокувати стоматит — це зуби, що ріжуться, реакція на нові продукти, пошкодження слизової щіткою, чи приладдям для їжі тощо.

Як запобігти стоматиту

До профілактичних заходів належать регулярні відвідування стоматолога з метою видалення зубних нальотів і лікування карієсу, суворе дотримання гігієнічних правил догляду за порожниною рота, своєчасне усунення пошкоджень слизової оболонки й зміцнення загального імунітету.

Як лікувати стоматит

Якщо мова про легку форму, то достатньо буде полоскань ротової порожнини антисептичними засобами на основі рослинних екстрактів. А от при середній та важкій формі хвороби треба обов'язково йти до лікаря, який точно поставить діагноз та призначить спеціальне медикаментозне лікування. У його ході можуть застосовуватися антибактеріальні, противірусні та протигрибкові лікарські засоби (мазі, аплікації, гелі, розчини).

Раніше "Телеграф" повідомляв, як можна впоратися з алергією на тополиний пух, на яку страждають багато жителів великих і маленьких міст України.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.