Живе у м'ясі, молоці та навіть овочах: як не заразитися сальмонельозом та що це взагалі за хвороба

Читать на русском
Автор
653
Сальмонельоз за симптомами нагадує отруєння, але ця хвороба значно небезпечніша
Сальмонельоз за симптомами нагадує отруєння, але ця хвороба значно небезпечніша. Фото brovary.net.ua

Лікарі не радять ігнорувати перші прояви кишкової інфекції, адже наслідки можуть бути фатальними

Влітку дуже легко підчепити різні кишкові хвороби — це пов'язано зі спекою, немитими руками та забрудненими продуктами. Особливо небезпечним є інфекційне захворювання — сальмонельоз. Він вражає травну систему, може призводити до інтоксикації та зневоднення, а інколи й до смерті.

"Телеграф" за допомогою фахівців однієї з медичних лабораторій України розбирався, що таке сальмонельоз, чому він виникає та як запобігти цій хворобі.

За словами медиків, сальмонельоз спричиняє бактерія під назвою "сальмонела", яка живе в організмах тварин, а також у їжі. Зокрема, у м'ясі, яйцях, ковбасі, молоці, сирі та навіть овочах. Саме їжа, яка має погану термічну обробку, є основним джерелом потрапляння у людський організм сальмонели.

Перші прояви сальмонельозу

Ця кишкова інфекція дає про себе знати протягом 1-3 діб після зараження, а тривати сальмонельоз може від кількох днів до тижня. Найпоширеніші симптоми цього захворювання:

  • висока температура;
  • біль в животі, здуття;
  • зниження апетиту;
  • діарея;
  • нудота, блювота;
  • блідість шкірних покривів;
  • слабкість, ломота в тілі;
  • висип на шкірі.

Якщо ігнорувати симптоми хвороби і не звертатися за медичною допомогою, то є ризик, що інфекційний процес пошириться на товсту кишку, а болі в животі стануть значно сильнішими. Про запущену стадію сальмонельозу свідчитиме поява крові або слизу в калових масах.

Перша допомога при сальмонельозі

Варто зазначити, що сальмонельоз — це інфекційне захворювання і поставити такий діагноз може виключно лікар після діагностики організму, адже схожі симптоми має безліч інших хвороб шлунково-кишкового тракту.

При перших проявах хвороби (зазначені вище) треба пити якомога більше рідини, адже хвороба викликає зневоднення. Крім того, величезне значення має раціон — треба обмежити у перші дні хвороби кількість спожитої їжі на 10-15 відсотків. Збалансувати харчування під час сальмонельозу зможе лікар, який знатиме ступінь тяжкості захворювання.

Профілактика сальмонельозу

Заходи для запобігання сальмонельозу такі ж, як і для інших кишкових інфекцій харчового походження. Лікарі рекомендують:

  • правильно готувати та зберігати їжу;
  • уникати вживання сирих продуктів, а також ретельно мити або ошпарювати окропом посуд після взаємодії з ними;
  • не купувати харчові продукти в невстановлених місцях;
  • дотримуватися правил особистої гігієни.

Варто зазначити, що бактерія сальмонела стійка до заморожування, тому вона може виживати в холодильнику. Гине цей збудник сальмонельозу при температурі 60 градусів — за 1 годину, 80 градусів і вище — за кілька хвилин.

Раніше "Телеграф" повідомляв, з якою хворобою зіштовхується кожна третя людина у світі та як їй запобігти.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.