Цілий букет: які хвороби вдарять по українцям через війну

Читать на русском
Автор
2646
МОЗ попереджає про небезпеку поширення важких хвороб на тлі війни
МОЗ попереджає про небезпеку поширення важких хвороб на тлі війни. Фото pic2.me

На тлі війни можуть спалахувати як інфекційні, так і неінфекційні захворювання

Через повномасштабне російське вторгнення в Україні можуть виникати спалахи різних захворювань — з-поміж них гострі кишкові інфекції, ботулізм та навіть туберкульоз. Досвід інших країн, де була війна, показує, що епідемії можуть виникати протягом 5 років по завершенню бойових дій.

Про це в інтерв'ю "Телеграфу" розповів головний санітарний лікар України Ігор Кузін. За його словами, на фоні поширення різноманітних захворювань зростатиме й смертність.

Перевірені новини про війну і не тільки — у нашому Telegram

За словами Кузіна, небезпечні захворювання починають розвиватися через те, що під час війни руйнується інфраструктура міст, а це означає, що звичайний ланцюг водопостачання та водоочищення не працює й вода може ставати непридатною до вживання й бути зараженою.

"Небезпечна група захворювань наразі — це гострі кишкові інфекції. Зараз ми спостерігаємо сезонні спалахи захворюваності на сальмонельоз, будь-які мікробні інфекції та інші гострі кишкові інфекції, зокрема, і холеру", — зазначив головний санлікар.

Стосовно холери, спалаху якої в Україні побоюються в МОЗ, то її причиною і є погана якість питної води й недотримання правил гігієни під час приготування їжу. Крім того, хвороба передається від людини до людини.

Кузін додав, що не варто забувати й про ботулізм, випадки якого за останній тиждень фіксували майже по всій території України.

"Він доволі часто призводить до летальних випадків тому не раджу нікому купувати рибні продукти на ринках, які не мають належного контролю. Також є правець. Він виникає переважно через забруднення рани внаслідок контакту з металом. Правець дуже важко протікає і лікується, тому важливо раз на десять років щепитися від правця та дифтерії", — додав заступник голови МОЗ.

Не виключають у міністерстві й зростання кількості випадків туберкульозу по завершенню війни, адже люди активно почнуть контактувати й спілкуватися між собою, а це матиме певні наслідки.

Як повідомляв "Телеграф", про сплески захворювань у містах, де ведуться активні бойові дії, раніше попереджав голова МОЗ Віктор Ляшко. За його словами, там може розпочатися бум онкологічних, інфекційний і серцево-судинних хвороб