Зіткнувся кожен третій чоловік у світі: що таке кропив’янка і як її лікувати

Читать на русском
Автор
949
Кропивниця
Кропивниця

Кропивницю ще називають "кропивною лихоманкою", "кропивним висипом", "уртикарією"

Згідно з підрахунками фахівців, кожна третя людина у світі стикається з кропив’янкою, яка є одним із найпоширеніших шкірних захворювань. Симптоми хвороби дуже нагадують наслідки контакту з кропивою, через яку хвороба отримала свою назву.

Як розповіла у коментарі tochka.net дерматовенеролог та трихолог Олександра Барчук із клініки Smart Medical Center, хвороба має багато назв, але насправді є дерматитом алергічного походження.

За її словами, кропив’янка ділиться на наступні категорії:

  • гостра — характеризується червоними пухирями, які найчастіше з’являються після контакту з алергеном. Розвиток хвороби у разі триває менш як шість тижнів;
  • хронічна — характеризується висипом світлішого кольору. Хвороба розвивається понад шість тижнів, а пацієнт може відчувати слабкість, нудоту і стикатися з підвищеною температурою тіла.

В обох випадках симптоми однакові — почервоніння на шкірі та сильний свербіж.

Барчук каже, що кропив’янку можуть викликати будь-які алергени, проте їхній набір у кожної людини індивідуальний. Втім, найчастіше причини бувають такими:

  • приймання деяких лікарських засобів;
  • вживання продуктів, куди є алергічна реакція;
  • збої у роботі імунітету;
  • вплив факторів довкілля.

За словами лікаря, лікування кропив’янки полягає у прийнятті антигістамінних засобів, і хоча її можна лікувати в домашніх умовах, Барчук рекомендує цього не робити, оскільки лише фахівець зможе призначити правильний препарат, а також визначити, що саме спричинило виникнення проблеми.

Профілактика хвороби зазвичай полягає у припиненні контакту з алергеном, крім того, може допомогти щеплення від алергії.

Нагадаємо раніше "Телеграф" писав про ще одну популярну хворобу — стоматит. Фахівці стоматології однієї з клінік України пояснили, що це таке, чому він виникає, і як його запобігти.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.