Хворі масово ігнорують лікарів: які справжні масштаби поширення COVID-19 в Україні

Читать на русском
Автор
1302
Хворі масово ігнорують лікарів: які справжні масштаби поширення COVID-19 в Україні Новина оновлена 16 серпня 2024, 11:50

У дітей коронавірус маскується під кишкову інфекцію

Коронавірус продовжує залишатися актуальною загрозою для здоров'я українців, демонструючи тенденцію до поступового збільшення кількості захворювань. Хоча офіційна статистика поки не вказує на наближення епідемії, залишаються запитання: чи рахують тих людей, які не звертаються до лікаря, які небезпеки чатують на здоров'я дітей і що саме викликає тривогу у лікарів?

На ці важливі питання "Телеграфу" відповів заступник директора Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Андрій Орфін.

Лікувались від ГРВІ, а тепер у лікарні з COVID-19 пневмонією

У липні було зафіксовано 12 тисяч випадків захворювання на COVID-19. Але епідемічну ситуацію офіційно оголошують тоді, коли на місяць реєструється понад 50 тисяч випадків. Як це співвідноситься з реальною ситуацією, враховуючи, що багато людей не звертаються до лікаря? Якими можуть бути справжні цифри поширення вірусу?

— Реальні цифри захворюваності важко встановити, адже дійсно, приблизно 70% хворих не звертаються до лікаря. Окрім того, є пацієнти, які страждають на інші респіраторні інфекції, спричинені не коронавірусом. Звісно, це ускладнює об’єктивну оцінку ситуації.

Але крім цього, є ще й лікарі, які не пропонують пройти тестування, попри те, що є спалах захворювання. Можу підтвердити це з власного досвіду. Знаю людей, які лікувалися від ГРВІ, а врешті-решт потрапили до нас із COVID-19 пневмонією, і ми вже два тижні не можемо їх вилікувати.

Якщо порахувати, то це вже може бути близько 40 тисяч реальних випадків. Це вже наближається до межі, коли можна говорити про епідеміологічну ситуацію?

— Так, але ми можемо тільки припускати. Все має бути офіційно зареєстровано. Звичайно, хворих набагато більше. Наприклад, у нашій лікарні зараз є 47 таких пацієнтів. Могло б бути й більше, але багато людей просто не звертаються до лікаря, лікують себе вдома, зокрема, і дітей. Особливо цікавим є те, що в нашій місцевості зараз багато дітей мають симптоми нереспіраторного характеру, такі як блювота, пронос, гарячка. Їх лікують від кишкових інфекцій, але насправді це може бути коронавірусна інфекція. І такі випадки часто не потрапляють до статистики, оскільки їх неправильно діагностують.

Як велика кількість незареєстрованих випадків впливає на загальну епідеміологічну ситуацію?

— Всі ці нереєстровані випадки створюють найбільшу епідемічну небезпеку. Легкі або стерті форми захворювання, а також люди, які є носіями вірусу, але не відчувають серйозних симптомів, становлять значний ризик. Вони можуть мати нежить, легку пирхоту в горлі, але при цьому продовжувати ходити на роботу, їздити громадським транспортом і інфікувати інших. Це створює серйозну загрозу для людей навколо.

Чому, на вашу думку, люди не звертаються до лікаря при таких симптомах? І що з цим робити?

— Важко сказати однозначно, але є кілька можливих причин. По-перше, це багаторічна стратегія, коли у суспільстві формувалася недовіра до державних установ, включаючи медицину. Часто, коли виникають проблеми в державі, шукають "крайнього". І, на жаль, це часто лікар або вчитель. Цей фактор, очевидно, вплинув на рівень довіри до медицини.

По-друге, варто згадати про пандемію COVID-19. Іноді вживані заходи, не завжди були повністю виправдані або могли бути занадто жорсткими, що також створило у людей негативне ставлення до всього, що пов’язане з COVID-19.

Ще один важливий фактор – доступ до інформації в інтернеті. Зараз же як: відкрив Google, відкрив штучний інтелект, вписав свої симптоми, отримав 15 діагнозів і по черзі їх всіх лікуєш. Якісь вилікуєте, звісно, але це щонайменше небезпечно, а іноді не має сенсу.

Також важлива доступність ліків. Якби ліки відпускали тільки за рецептом, то пацієнти були б змушені звертатися до лікаря. Але зараз люди можуть прийти в аптеку, купити різні препарати без рецепта і лікуватися самостійно, що тільки затягує їхній шлях до лікаря.

Якщо людина захворіла на COVID-19, чи достатньо їй просто залишатися в ізоляції та прийняти якісь ліки, чи все-таки без звернення до лікаря ніяк?

— Звісно, не завжди є необхідність звертатися до лікарні. По-перше, можна зателефонувати лікарю і проконсультуватися дистанційно. По-друге, є можливість протестуватися вдома. Тести на коронавірус продають в аптеках, вони прості у використанні, а інструкція доступна кожному.

Потрібно зрозуміти: навіть якщо людина звернулася до лікаря, це не означає, що її обов’язково госпіталізують. Лікар огляне, оцінить стан і, якщо захворювання має легкий перебіг, може порекомендувати лікування вдома. На сьогодні заразність коронавірусу скорочена, і, за даними нової літератури, при легких та середньотяжких формах захворювання заразність зберігається протягом 5 днів. При важчих формах – до 10 днів.

Тому не завжди є необхідність йти до лікаря особисто, але важливо обстежитися, знати свій діагноз і відповідно діяти: залишатися вдома і не наражати інших на ризик, особливо людей з груп підвищеного ризику – літніх, людей із хронічними захворюваннями, онкохворих, пацієнтів з імунодефіцитом. Тут важлива адекватність і відповідальність перед собою та суспільством.

Вакцинація дає шанс уникнути серйозних ускладнень

Якщо зараз випадки захворювання на COVID-19 збільшуються, як ви оцінюєте рівень готовності нашої системи охорони здоров'я до такого зростання?

— Мені здається, система вже готова до будь-яких викликів. Згадайте, як ми зустрічали коронавірус у 2020 році, коли вся Європа була в критичному стані. Ми, завдяки тому, що наша інфекційна служба була збережена, змогли мобілізуватися досить швидко. Наші епідеміологи, хоча й постраждали від реформ, все ж не були повністю знищені, що допомогло нам зберегти контроль над ситуацією. Як результат, у нас (у Львівській області. Ред.) були одні з найнижчих показників смертності в Україні, а Україна, своєю чергою, мала один із найнижчих показників смертності в Європі.

Чи ми готові зараз? Безперечно. Проте нам потрібні ресурси. Це стосується фінансів як для закупівлі необхідних противірусних препаратів, так і інших медичних засобів. Якби у нас було більше ресурсів, пацієнти, ймовірно, рідше помирали б від COVID-19, особливо якби вони зверталися по допомогу вчасно.

А що ви можете сказати про українську вакцину? Вона була розроблена чи так і не впроваджена?

— Ні, української вакцини нема. Хоча були спроби її розробити, але, на жаль, цей процес не був завершений. Нині використовуються стандартні вакцини — Pfizer, AstraZeneca, китайська вакцина (в Україні щепили вакцину CoronaVac від компанії Sinovac Biotech, схвалену ВООЗ для екстреного використання. — Ред.). Вони доступні та широко використовуються. Але знову-таки, я завжди наголошую: вакцинуватися потрібно, це важливо. Однак це має бути свідоме рішення людини, а не примусова акція, де всіх заганяють в одне приміщення і масово вакцинують, без врахування стану здоров’я.

Пацієнт перед вакцинацією має звернутися до лікаря, пройти мінімальні обстеження – загальний аналіз крові, електрокардіограму, обов'язково зробити тест на COVID-19. Якщо людина вже хвора на COVID-19 і вакцинується, це може ускладнити перебіг хвороби. Тому важливо переконатися, що на момент вакцинації ви здорові, що у вас нормальні показники крові, і тоді вже можна безпечно вакцинуватися.

Крім того, багато людей не знають про свої можливі проблеми зі зсіданням крові або про наявність серцевих патологій, що може призвести до ускладнень після вакцинації. Щоб уникнути таких проблем, потрібно серйозно підходити до процесу вакцинації. Зверніться до поліклініки, до сімейного лікаря чи в приватну клініку, зробіть необхідні обстеження, і тоді з упевненістю йдіть на вакцинацію.

А як пояснити той факт, що люди, які вакцинувалися раніше, зараз знову починають хворіти?

— Я неодноразово наголошував на цьому, але, на жаль, багато людей чують лише те, що хочуть почути. Вакцина – це не стовідсотковий захист від хвороби. Вона не гарантує, що ви не інфікуєтеся взагалі. Це абсолютно нормально, що вакцинована людина може заразитися вірусом. Але суть вакцинації в іншому – вона допомагає організму боротися з вірусом.

Коли ви вакциновані, ваш організм вже має достатній рівень антитіл, щоб зустріти вірус і боротися з ним. Це значно знижує ризик важкого перебігу хвороби, критичних ускладнень, які можуть призвести до реанімації, штучної вентиляції легень або навіть летальних наслідків. Вакцинація дає вам шанс перенести хворобу в легшій формі або принаймні уникнути серйозних ускладнень.

Простий, хоча і болючий приклад: 2022 року, коли почалося повномасштабне вторгнення, наша армія була достатньо підготовлена, щоб стримати наступ. Це не дало ворогу захопити Київ за три дні, як вони планували. Чому? Тому що наші військові були готові, добре організовані та змогли дати відсіч. Аналогія з вакцинацією тут очевидна: вакцина формує в організмі "армію" антитіл, готових боротися з вірусом.

Звісно, можна захворіти, і деякі люди хворіють по кілька разів. Але важливо розуміти, що вірус, з яким ми маємо справу сьогодні, зокрема штам "Омікрон", це вже кількаразова мутація початкового вірусу. Кожна нова мутація спрямована на те, щоб обійти захисні механізми нашого імунітету. Тому люди продовжують хворіти, але на щастя, перебіг хвороби у вакцинованих зазвичай легший.

Особливо насторожує те, що нові варіанти, такі як "Омікрон" або його мутації, як-от останній варіант FLiRT, швидко поширюються і легко заражають багатьох людей. Але варто зазначити, що, хоча цей варіант є більш заразним, його перебіг у більшості випадків легший, аніж на початку пандемії, коли вірус викликав значно серйозніші ускладнення.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.