Українців атакують нові інфекції: чим небезпечне поєднання грипу та ковіду і коли це закінчиться

Читать на русском
Автор
1770
Колаж "Телеграфу"

Симбіоз грипу та коронавірусу значно підвищує шанси на тяжкий перебіг хвороби

В Україні спостерігається вкрай загрозлива картина із захворюваністю на грип, ГРВІ та COVID-19. Так, за даними Центру громадського здоров’я, з початку епідеміологічного сезону (з 2 жовтня 2023 року) по січень включно, вже перехворіли 2,4 млн осіб, що аж на 27% більше від аналогічного періоду сезону 2022-2023. Ситуація ускладнюється тим, що грип і ковід "працюють" у симбіозі, що викликає важкі ускладнення і тяжке протікання хвороби.

Які штами грипу та коронавірусу нині активні в Україні? До яких ускладнень вони можуть призвести? Як вберегти своє здоров’я і коли епідемічні показники підуть на спад? Про це читайте в матеріалі "Телеграфу".

Невтішна статистика

Зростання захворюваності особливо спостерігається в останні тижні січня. Якщо на другому тижні січня на ГРВІ захворіли 129 тисяч українців, на третьому — 142 тисячі (майже на 10% більше), а на четвертому — вже 185 тисяч (+30%).

На коронавірус хворіють менше: 133 тисячі підтверджених випадків з початку епідсезону (5,4% від загальної кількості випадків ГРВІ), але смертність набагато вища: якщо грип став причиною смерті 22 людей (з початку епідсезону), то COVID-19 забрав життя 684 українців.

Як повідомляють у Центрі громадського здоров’я (ЦГЗ) більшість із тих, хто захворів цього епідсезону – діти. Саме на них припадає 54% від усіх випадків грипу, ГРВІ та COVID-19.

Якщо на початку січня в МОЗ звітували, що перевищення епідпорогу нема в жодному з регіонів України, то зараз вже епідемічний поріг перевищений на 6,6%. Та це, як-то кажуть, "середня температура по палаті", адже, наприклад, Київська область перевищила епідемічний поріг на 8%, а Хмельниччина — аж на 36%.

Чому так відбувається?

Втім, зимовий підйом захворюваності на сезонні віруси — справа звична. Та знову ж таки, цього епідсезону підйом вищий за попередній на 27%. А от це вже зовсім не звично. Чому так? Українці зіштовхнулися з новими типами вірусу? Схоже, що так.

"Зараз циркулює здебільшого субтип вірусу грипу А(H1N1)pdm09 – близько 90% від усіх субтипованих вірусів. Вірогідніше за все, епідемічний підйом викликав його новий штам, який цього року міг не потрапити до складу вакцин. Зустрічається також субтип вірусу грипу А(H3N2) та невеликий відсоток вірусу грипу В", — пояснює "Телеграфу" професор-вірусолог Київського міського центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Алла Мироненко.

Що ж стосується коронавірусу, то хоч він і не дуже впливає на загальну епідемічну картину, цей збудник також еволюціонував до нових штамів.

"Можна стверджувати, що в Україні всі віруси, які є збудниками COVID-19, належать до варіанту "Омікрон". Крім того, в Україні виділено 17 штамів субваріантів "Омікрону", — пояснює "Телеграфу" голова національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики, консультант з вакцинації проти COVID-19 проектів Світового банку Федір Лапій.

"Зараз коронавірусу мало. Варіант, який циркулює, це – "Омікрон". Він з’явився ще перед широкомасштабним вторгненням. Але постійно утворюються нові субваріанти "Омікрону" і одночасно може циркулювати до 20 субваріантів. Але якщо є базовий імунітет до "Омікрону", то шанси на захворювання не дуже великі, або хвороба перебігає легше", — додає Алла Мироненко.

Грип + ковід

Це ще одна особливість поточного епідсезону. На форумах, у повідомленнях ЗМІ можна зустріти багато інформації про одночасне захворювання на грип та ковід.

"Ще на початку пандемії, навесні 2020 року, почали з’являтися повідомлення про коінфекцію", — підкреслює Лапій.

Це можливо?

"Так, захворіти одночасно на грип і коронавірус можливо", — пояснює Мироненко.

Але! "Це не таке вже й поширене явище, адже існує таке поняття як інтерференція: якщо один вірус вже проник у клітину, то інший вірус туди вже не потрапить, адже продукується інтерферон (власний противірусний білок, який виробляє організм у відповідь на вторгнення вірусу), — каже Мироненко. – Те, що часто фіксуються одночасно дві інфекції, може бути пов’язано з технічними проблемами. Наприклад, привезли людину по швидкій допомозі в лікарню, беруть мазок в приймальному покої, оформлюють. Потім у тому ж кабінеті приймають іншого пацієнта. Перша людина була з грипом, інша — з ковідом. У другої людини також беруть мазок і з повітря частки вірусу можуть потрапити в пробірку, а методика ПЛР дуже чутлива і виходить, що у нас два віруси".

В чому небезпека нової "зарази"

Якщо розглядати коінфекцію, "то були повідомлення, що при такому розвитку захворювання ризик смертності зростає на 50%. Коінфекція може призводити до більш тяжкого перебігу COVID-19 або ж грипу", — каже Лапій.

Що ж стосується нових штамів грипу, то, за словами лікаря-епідеміолога Людмили Мухарської, підходити до небезпечності хвороби через штами не дуже коректно.

"Адже будь-який збудник може бути небезпечний для певної категорії людей. Якщо ми говоримо про дітей, людей похилого віку, тих, у кого є хронічні хвороби, для них будь-який штам може бути небезпечним. Лікують людину, а не штам", — запевняє Мухарська, коментуючи ситуацію "Телеграфу".

Ще однією групою ризику традиційно є вагітні, основну небезпеку для яких становлять інфекційні захворювання (будь то новий штам, чи вже відомий).

"Ускладнення залежать від стану здоров’я людини, її віку. Трапляється, що люди з підвищеною температурою намагаються йти на роботу і вмовляють себе, що все буде гаразд, однак на вулиці зима і додатково охолоджуються дихальні шляхи, легені. Тому неправильне ставлення до свого здоров’я може викликати ускладнення. У людей похилого віку загострюються хронічні хвороби, що може призвести до затяжного перебігу хвороби і, на жаль, летальних випадків", — підкреслює Мироненко.

"Ковід зберігає свою небезпеку для груп ризику. З початку 2024 року щотижня ми фіксували близько 50 смертельних випадків з підтвердженим COVID-19", — запевняє Лапій.

Як уберегтися

Найкращим варіантом є вакцинація, яка, на жаль, не дуже популярна у українців. Так, за даними ЦГЗ, з початку епідсезону усього 130 тисяч українців отримали вакцину проти грипу.

Та навіть зараз, коли епідсезон у розпалі, вакцинуватися не пізно.

"Навіть коли захворюваність піде на спад, захист знадобиться до кінця епідсезону, якщо людина ще не зустрічалася з вірусом грипу", — пояснює Лапій.

А як бути з вакциною проти ковіду? Чи допоможуть проти нових різновидів "Омікрону" ті два уколи, які більшість українців отримали протягом епідсезону 2021-2022 року.

"Якщо була зроблена первинна вакцинація, яка передбачає два щеплення, і був отриманий перший бустер, то на сьогодні це вважається достатнім для людей, які не належать до груп ризику. Тобто достатнім для того, щоб мати захист від тяжкого перебігу COVID-19. Що стосується людей з груп ризику: вагітні, люди 60+ або тих, хто має супутні хронічні патології, то для них рекомендоване бустерне щеплення, якщо від дати останнього щеплення минуло більше шести місяців", — підкреслює Федір Лапій.

Коли це все закінчиться?

Традиційно епідсезон триває до середини травня. Втім, за словами Алли Мироненко, спаду захворюваності слід чекати раніше.

"Лютий ще цілком може бути епідемічним, а вже в березні слід очікувати спаду захворюваності", — резюмує Мироненко.

А от з ковідом може бути не все так просто.

"COVID-19 має характеристики сезонної інфекції. В попередні сезони були два підйоми: один — в другій половині осені, а другий — спостерігався наприкінці зими на початку весни. Таким чином є всі підстави казати про можливий підйом захворюваності наприкінці зими, на початку весни 2024 року", — підкреслив Федір Лапій.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.