Маски, дистанційка і закриття транспорту через ковід: головний санлікар пояснив, коли їх чекати

Читать на русском
Автор
15958
Ігор Кузін Новина оновлена 15 серпня 2024, 08:41
Ігор Кузін

Захворіли вже тисячі українців

В Україну повертається коронавірус! В червні медики зафіксували 2000 випадків захворювання на COVID-19, а в липні — вже близько 12 тисяч. Піку захворюваності в МОЗ очікують вже зовсім скоро – восени, та вже зараз, на Кіровоградщині та Львівщині ковід забрав життя п’яти чоловік.

У всьому винен FLiRT – підтип вже знайомого штаму коронавірусу "Омікрон". FLiRT швидше передається від носія і вже спричинив серйозний підйом захворюваності в Північній Америці.

Чи повернеться Україна до жорстких карантинних обмежень і тотального режиму носіння масок вже найближчими тижнями? Чому новий підтип штаму ковіду пішов у наступ саме зараз і чи є у нас вакцини? На ці запитання в бліц-інтерв’ю "Телеграфу" відповів заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар України Ігор Кузін.

– Пане Ігорю, ви раніше казали, що наявний рівень захворюваності на COVID-19 в Україні не дає підстав для впровадження обмежувальних заходів. А при яких показниках захворюваності МОЗ буде розглядати впровадження обмежувальних заходів?

– Насправді цей показник комбінований. І мова йде про баланс госпіталізованих і загальної кількості тих, хто захворів. Щоб на конкретній території був зафіксований показник вище, ми маємо реєструвати принаймні від 50 тисяч людей, що захворіли, в місяць. Тобто при цих показниках вже буде епідемічна ситуація.

Але показник розраховується кожного тижня, базуючись на фактичних цифрах. Зараз ми на 40% нижче від передепідемічного періоду.

Хоча показники досить високі і нехарактерні, адже раніше перше зростання ми спостерігали з вересня, а зараз трохи раніше.

– А які можуть бути обмежувальні заходи, якщо все ж таки спостерігатиметься епідемічна ситуація?

– Рекомендація щодо закриття транспортного сполучення – це найвища міра, яка застосовується. Обмеження, зазвичай, фізичного відвідування місць роботи або місць скупчення людей, наприклад, торгівельних центрів. Рекомендація носіння масок – універсальна, яка може застосовуватися на рівні області. Також введення обмежувальних заходів в освітньому середовищі. Тобто це переведення шкіл на дистанційну форму навчання. Це ті заходи, які можуть бути застосовані на рівні області.

Але якщо взяти навіть минулий епідемічний сезон: ГРВІ плюс грип, то жодна з областей не доходила до впровадження таких заходів. Це за минулий рік. Ми сподіваємося, що тут точно також до цього не буде доходити.

– Також раніше ви заявляли, що зростання захворюваності на COVID-19 не характерне для липня, адже така ситуація очікувалася, принаймні, місяцем пізніше. З чим це пов'язано?

– Тут декілька причин може бути. По-перше, зростає кількість неімунізованого населення. Ті люди, які вже вакцинувалися, вони вакцинувалися в переважній більшості 2021-го або на початку 2022 року. Тобто тоді, коли були пікові показники захворюваності. Вони не зверталися до ревакцинації і, відповідно, цей не-імунний прошарок населення зараз дуже великий. Це провокує те, що поява вірусу призводить до швидкого його поширення.

По-друге, в багатьох областях зараз відновилися фізичні робочі місця. Тобто компанії починають виводити своїх працівників. Це інтенсифікація обласного життя з точки зору бізнесу або суб'єктів господарювання. І це призводить до більш тісної комунікації між різними верствами населення.

По-третє, саме поява FLiRT, природно, має більш швидкий механізм передачі.

– Єдина наявна вакцина проти коронавірусу в Україні – це препарат компанії Pfizer (за даними МОЗ, в Україні наявні 500 тисяч доз вакцини. — Ред.) Маємо новини, що на компанію в США подано судові позови, мовляв, вакцина має побічні ефекти. Тож наскільки українцям безпечно вакцинуватися препаратом від Pfizer?

– В Україні, як і в кожній країні Європейського Союзу і світу, працює система фармакологічного нагляду після виведення будь-якої вакцини або лікарського засобу на ринок. Ця система дозволяє відстежувати віддалені побічні дії або наслідки від введення того чи іншого лікарського засобу. Україна також є частиною цієї системи. Ми бачимо всі несприятливі події після імунізації і кожна така подія зараз розслідується.

Якщо за підсумками цього судового позову буде зрозуміло, що ця вакцина має певні обмеження, то відповідно така вакцина буде знята з виробництва. Станом на сьогодні вона офіційно зареєстрована. Ми не спостерігаємо несприятливих подій після імунізації або якихось інших побічних реакцій. Але у разі, якщо пацієнт реагує на введення цієї вакцини нетипово: значне підвищення температури або значний больовий синдром, тоді або лікар, або пацієнт мають заповнити форму і цей випадок буде розслідуватися.

– Ваша рекомендація, чи треба українцям вже зараз знову повертатися до носіння масок?

– Якщо людина захворіла, то при відвідуванні громадського місця вона має надягнути маску. Бажано, звісно, не виходити, але якщо людина кудись вимушено виходить, то при пересуванні транспортом, при відвідуванні громадських місць, вона має надягати маску. Але для широкого загалу, тобто для здорової людини, зараз нема підстав запроваджувати носіння масок.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.