Заразний нащадок "Омікрона". Наскільки небезпечний новий штам JN.1

Читать на русском
Автор
1348
Фото: pixabay.com

Штам на шляху до того, аби стати домінуючим у США

Новий штам коронавірусу JN.1 швидко поширюється світом і викликає інтерес Всесвітньої організації охорони здоров'я. На початку листопада він становив близько 3% усіх випадків коронавірусу на початку листопада, але 27,1 % через місяць у всьому світі. У зоні ризику країни з холодними зимами.

Що це за штам

Штам JN.1 був вперше виявлений у серпні. Він мутував з нащадка "Омікрона" BA.2.86 "Pirola", який спричинив хаос (у мирній частині світу свої причини для хаосу) на початку 2022 року. Його попередник був небезпечним, бо мав десятки мутацій у своєму спайковому білку. А теперішній варіант, JN.1, має ще одну додаткову спайкову мутацію білка, що відповідає за заразність.

Спайковий білок — це як ключ для входу в клітину, антитіла вакцин зазвичай мають розпізнавати його, але деякі з них виявити складно. Існують підозри, що JN.1 так швидко через те, що цю додаткову мутацію.

Чим він особливий

Американський CDC зазначив, що симптоми COVID зазвичай подібні в різних варіантах, а симптоми та тяжкість зазвичай більше залежать від імунітету людини, ніж від варіанту. Одним з аспектів JN.1 є його швидка еволюція, що свідчить про те, що він може краще обходити імунну систему.

Первинні симптоми, ймовірно, будуть такими ж, як і в попередніх варіантах: біль або першіння в горлі, втома, головний біль, закладеність, кашель і лихоманка. Найкращим захистом від JN.1 та інших варіантів залишається вакцинація, маскування в багатолюдних закритих приміщеннях і обмеження контакту з людьми, які могли бути інфікованими.

Статистика захворюваності у світі

Наразі немає доказів того, що JN.1 викликає більш серйозні випадки COVID-19 або становить більший ризик для здоров’я населення, ніж інші циркулюючі варіанти. Водночас кількість випадків COVID зростає, зазначає доктор Сапата, передає Yale Medicine.

"Я б сказала, що найважливіше, щоб люди знали, що вірус існує, як і респіраторно-синцитіальний вірус і грип. Будь-який новий підваріант є ознакою того, що вірус SARS-CoV-2 все ще розвивається; воно все ще тут з нами, і ми не можемо його ігнорувати", — каже вона.

Відповідно до даних сайту Wordometer, станом на 21 грудня 2023 року, зараз коронавірусом заразитися понад 21 млн пацієнтів в усьому світі. За минулий тиждень заразилися 198 тис. 431 людина, померла 921 людина. Одужали понад 168 тисяч осіб. Найбільше випадків зафіксували у США — понад 94 тисячі, померла 921 людина.

В Україні останніми днями також повідомляють про зростання рівня захворюваності на грип та ГРВІ. Приміром, на Київщині епідпоріг перевищений на майже 3%, заявили в КОВА. Більша частина захворілих – діти. За поточний період епідемічного сезону на грип і ГРВІ захворіли 151 835 осіб, із них у 3% – лабораторно підтверджено випадки коронавірусу. Найвищі рівні захворюваності – в Бориспільському, Броварському й Обухівському районах, найнижчий – у Вишгородському.

Де вже поширився новий штам

JN.1 був знайдений у багатьох країнах світу, включаючи Індію, Китай, Великобританію та Сполучені Штати. У США, де відстежують ситуацію з коронавірусом, на початку грудня домінував штам HV.1, влітку усім "заправляв" EG.5. За даними американського Центру з контролю та профілактики захворювань, JN.1 — це зараз найшвидше зростаючий варіант, на нього припадає 15-29% інфекцій. Тобто, він на шляху до того, щоб за кілька тижнів стати домінуючим варіантом у США. У Великій Британії на JN.1 припадає близько 7% позитивних тестів на Covid.

У ВООЗ поки збирають проводити додаткові дослідження, щоб визначити вплив штаму на здоров’я, а поки радить носити маску в людних, закритих місцях, регулярно мити руки, залишатися вдома, якщо захворіли.

Раніше "Телеграф" писав, що у вересні в Україні з початку епідеміологічного сезону зафіксували пікову захворюваність на грип та коронавірус. Тоді захворіли вже не менше ніж 1,3 млн українців.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.