Повернення коронавірусу: як в Україні справи із хворими на COVID

Читать на русском
Автор
1838
Хворих на коронавірус на 40% більше, ніж минулого року
Хворих на коронавірус на 40% більше, ніж минулого року

В Україні склалася ситуація, коли разом із COVID курсують також грип та інші респіраторні віруси

В Україні з початку епідеміологічного сезону зафіксовано пікову захворюваність на грип та коронавірус. Захворіло вже не менше ніж 1,3 млн українців, в середньому до 4 тисяч осіб на тиждень ушпиталюють, а від хвороби померло вже 343 людини, у тому числі двоє дітей.

Про це повідомив головний санітарний лікар країни Ігор Кузін в ефірі Національного телемарафону. За його словами, це на 40% більше, ніж під час епідсезону минулого року.

"Разом з тим, якщо подивитися по інтенсивності епідемічного процесу, то він трошки більший, ніж минулого року – лише на 8 відсотків", – зазначив Кузін.

Головний санлікар зазначив, що зараз в Україні склалася ситуація, коли разом із COVID курсують також грип та інші респіраторні віруси. Часто один переходить в інший – але безпосередньо зараз частіше реєструються випадки саме коронавірусу.

"Ми будемо спостерігати поступово таку картину переходу від одних вірусів до інших. І поки що станом на сьогодні ми фіксуємо те, що в переважній більшості у нас реєструються випадки коронавірусної інфекції, їх більше. І їх кількість буде досягати піку в середині грудня з поступовим загасанням упродовж січні наступного року. Починаючи з січня вже почне циркулювати вірус грипу і SARS-CoV-2", – припустив він.

Втім, ситуація не є критичною – кількість захворювань щотижня дозволяє медичній системі працювати нормально. Летальні випадки реєструються переважно серед пацієнтів, які не вакцинувалися або вже були з неінфекційними важкими захворюваннями (онкологія, надмірна вага, проблеми серцево-судинної системи й так далі).

Раніше "Телеграф" повідомляв про те, що у світі знову поширюється вірус, який усім набрид. Хороша новина в тому, що вірус не такий небезпечний, як три роки тому, і проходить у легшій формі.

Однак, коронавірус COVID-19, який кілька років тому змусив закритися людей у своїх будинках по всьому світу, знову нагадав про себе. В останні тижні у США та Великій Британії зросла кількість госпіталізацій, оскільки погода стала холоднішою, що зазвичай сприяє поширенню сезонних інфекцій.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.