Новий вид COVID скасовується: у МОЗ сказали, що виявили на Рівненщині

Читать на русском
Автор
4245
Новий вид COVID-19 виявили у Рівненській області
Новий вид COVID-19 виявили у Рівненській області. Фото CDS LAB

Кожна нова мутація призводить того, що вірус ще швидше передається

У Рівненській ОВА заявили, що на території їхньої області було зафіксовано новий підвид раніше поширеного коронавірусу штаму Омікрон, який називають "Арктур". Він має незвичний симптом.

Проте державний санітарний лікар Ігор Кузін в інтерв'ю РБК-Україна зауважив, що на території Рівненської області був зареєстрований випадок нового субваріанту коронавірусу варіанту "Омікрон" під назвою "Пірола". І виявили його у 20-ти річної особи.

"Система епідеміологічного нагляду побудована так, що майже з кожної області ми щотижня отримуємо певний набір зразків від пацієнтів, що захворіли на будь-які гострі респіраторні інфекції. Проводиться їхнє секвенування і ми ідентифікуємо, який це конкретно штам", — зауважив Кузін.

Він додав, що робота, яка не зупинялась від початку широкомасштабної війни, дає можливість прогнозувати розвиток епідемічної ситуації. Цей тиждень відзначився появою вірусу "Пірола" на території України у Рівненській області.

"Але ми розуміємо, що "Пірола", "Еріс" та всі інші — це все відхилення від базової лінії "Омікрону". І всі ці штами мають певні спільні характеристики. Вони полягають у тому, що кожна нова мутація призводить того, що вірус ще швидше передається від людини до людини, йому ще більше вдається ховатись від імунної відповіді і все більше людей, які пройшли навіть повний курс вакцинації мають ризик захворіти, але все одно в них зберігається захисна дія вакцини", — додав головний державний санітарний лікар.

За його словами, люди, які мають повний курс вакцинації, все одно переносять інфекцію або в легкій формі, або не хворіють взагалі.

"Пірола" і що про неї відомо

Pirola, новий субваріант вірусу (BA.2.86), була зафіксована влітку в Ізраїлі, потім її виявили у США, Данії та Великій Британії.

Клінічні прояви субваріанта "Піроли" такі ж, як і в інших варіантах COVID-19, — нежить, підвищена температура, кашель, головний біль, втома, втрата нюху або смаку, можливе подразнення очей і висип.

Що передувало

Голова Рівненської ОВА Віталій Коваль повідомив у Telegram, що на території України було зафіксовано новий підвид раніше поширеного коронавірусу штаму Омікрон, який називають "Арктур".

"Арктур" супроводжується звичними клінічними проявами у пацієнтів, серед них — висока температура, кашель, біль у горлі, м`язова слабкість.

"А також додає новий симптом — сверблячий кон’юнктивіт (рожеве око) без гною, але з відчуттям липкості в очах", — зауважив голова ОВА.

Зважаючи на небезпеку, яку несе цей вид коронавірусу, Коваль закликає громадян вакцинуватись. Особливо тих, хто входить до вікової категорії 65+.

"Тим паче минулого тижня мали летальний випадок в Костопільській громаді. Вакцини досі безоплатні та у вільному доступі", — констатував він.

Раніше "Телеграф" писав, що за даними фахівців, жителі Києва стали частіше хворіти на грип, ГРВІ та коронавірус. Ця ситуація пов’язана, насамперед, із настанням похолодання.