Чи впливає коронавірус на генетику українців: кандидат медичних наук дав відповідь

Читать на русском
Автор
1931
telegraf.com.ua

Ведучий український вчений прокоментував наявні дослідження

Хоча останні два роки уми українців повністю переключилися на війну та внутрішні проблеми, коронавірус досі залишається серйозною проблемою, і науковці всього світу сперечаються щодо того, як він впливає на організм людини.

Серед іншого, обговорюється і те, чи здатен він змінювати генетику людини. На це питання в інтерв’ю для "Телеграфу" розповів лікар-генетик, один із стовпів української репродуктології, кандидат медичних наук Валерій Зукін.

Раніше вчені виявили, що від генетичних факторів може залежати те, чи будуть у людини ускладнення при захворюванні на коронавірус. Також ведуться дослідження, чи може вірус вбудовувати свій генетичний матеріал у ДНК людини, змінюючи цим його генетику.

"Дослідження ще ведуться. Поки даних про прямий вплив на генетику немає, на здатність завагітніти — питання на стадії вивчення", — підкреслив Зукін.

Як відомо, з настанням осені та зміною погоди в Україні помітно почастішали випадки захворювання на коронавірус. Серед іншого, у країні помічені нові штами "Еріс" та "Пірола".

Як повідомляв "Телеграф", раніше в Китаї виявили нові віруси, — вони можуть бути заразні для людей, а один з них належить до сімейства COVID.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.