На світ чекає нова пандемія? Китайські вчені знайшли нові віруси, один - з сімейства COVID

Читать на русском
Автор
1982
Лабораторія
Лабораторія. Фото freepik.com

Він отримав назву CoV-HMU-1

Китайські вчені виявили невідомі віруси на тропічному острові Хайнань. Імовірно, вони можуть бути заразними для людей, а один із них належить до сімейства COVID.

Як повідомляє dailymail, вчені, чия місія вивчення небезпеки нових пандемій, взяли майже 700 зразків у гризунів, що мешкають на острові Хайнань. Експерти заявили, що виявлені патогени мають "високу ймовірність" зараження людей, якщо вони колись подолають видовий бар’єр. Вони закликали вивчати та "експериментувати" з вірусами, щоб точно визначити, яким саме може бути їх вплив на людину.

Журнал Virologica Sinica пише, що аналізи виявили пестивірус, бокавірус, кілька раніше зовсім невідомих вірусів та новий вид коронавірусу. Він отримав назву CoV-HMU-1 і є підвидом коронавірусу, в науці він має назву бетакоронавірус.

За словами вчених, гризуни, що несуть потенційні патогени, є величезною загрозою. Пацюки широко поширені, різноманітні за видами та мають сильну репродуктивну здатність. Вони мігрують і концентруються в густонаселених, вологих та теплих місцях, таких як центральний та південний Китай, отримуючи безліч можливостей для взаємодії з людьми.

Щобільше, в ранніх дослідженнях вчені неодноразово попереджали, що наступна пандемія може походити від тварин. Небезпека посилюється змінами клімату, руйнуванням довкілля та продажем диких тварин на ринках.

Як повідомляв "Телеграф", у Вінницькій області зафіксовано спалах вірусного гепатиту А в одному з районів міста. Госпіталізовано 60 осіб із підтвердженим діагнозом гепатит А госпіталізовано, серед них 14 дітей.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.