Знову масковий режим? У МОЗ заговорили про новий карантин

Читать на русском
Автор
1738
Влада може знову ввести карантин у країні через COVID-19
Влада може знову ввести карантин у країні через COVID-19. Фото фото з відкритих джерел

На території України фіксують 13 штамів коронавірусу

Нещодавно українські ЗМІ поширили новини про зростання захворюваності на COVID-19 у країні, і про те, що лікарі, нібито, припускають відновлення карантинних обмежень. У МОЗ не спростували таку інформацію і заявили, що карантин під час зимового періоду цілком імовірний.

Подробиці щодо цього розповів заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін. Інформацією він поділився в інтерв’ю РБК-Україна.

За його словами, починаючи з кінця вересня Україна стикається з підвищеним рівнем захворюваності як на грип, так і на інші гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ).

"Тобто якщо перевищується епідемічний поріг (а він вважається сумарно "ковід" + грип + інші респіраторні вірусні інфекції), в такому випадку за рішенням місцевої влади можуть бути застосовані локальні протиепідемічні заходи" — пояснив Кузін.

Він нагадав, що зазвичай ці локальні протиепідемічні заходи зводилися до закриття шкіл. Учнів відправляли на так званий карантин упродовж двох тижнів. Потім навчальний процес відновлювався. Це дозволяло зменшити рівень інфікування підлітків, дітей під час піку захворюваності. Знижувалося поширення вірусу у колективах.

За словами медика, після того, як коронавірусну інфекцію прибрали з груп особливо небезпечних інфекційних захворювань, і загальний карантин у країні скасували, ця норма єдина, яка зараз залишається працездатною.

Про те, чи буде це закриття шкіл, масковий режим, обмеження будь-якої торгівлі або жорсткіші норми рішення, мають приймати місцеві епідеміологи.

Кузін розповів, що на території України фіксують 13 штамів коронавірусу. Симптоми приблизно однакові. Зазвичай це захворювання дуже схоже на інші респіраторні вірусні інфекції. Починається зі сверблячки в носі, може бути приєднаний також кон’юнктивіт, нежить, кашель, чхання. Іноді фіксується підвищення температури тіла. Такий стан може тривати кілька днів. Але в людини однаково спостерігається досить значний рівень слабкості. Якщо немає послаблення організму чи будь-якого стану, що призвело до зниження імунітету, людина через тиждень повертається до звичного життя.

За словами представника МОЗ, у людей, які мають повний курс вакцинації, звичайно, що перебіг буде легшим.

Раніше "Телеграф" повідомив, що на території Рівненської області було зафіксовано новий підвид раніше поширеного коронавірусу штаму Омікрон, який називають Арктур. Має незвичайний симптом.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.