Спалах гепатиту в Україні: головний санлікар назвав дві можливі причини

Читать на русском
Автор
1234
Гепатит А в Україні — названо ймовірні причини поширення інфекції
Гепатит А в Україні — названо ймовірні причини поширення інфекції. Фото фото з відкритих джерел

Гепатит А виявили вже у 5 областях

Причин спалаху гепатиту А на Вінниччині, ймовірно, існує кілька. Фахівцям поки важко сказати, чому саме цей регіон став першим.

Детальну інформацію про спалах захворювання поділився головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін. Про це він розповів в інтерв’ю РБК-Україна.

"Дуже важко сказати. Спалахи справді не обирають область чи якийсь певний населений пункт, і під час проведення епідеміологічного розслідування ми досі з’ясовуємо можливий загальний єдиний шлях передачі. Опрацьовується кілька різних варіантів", — пояснив він.

Кузін зазначив, що зазвичай така кількість хворих свідчить про те, що, ймовірно, причиною могла стати питна вода.

Другою причиною могли стати харчові продукти. "Бо більшість хворих людей говорили про те, що вони користувалися місцевим ринком: купували там овочі, фрукти, молокопродукти", — зазначив він.

За словами медика, є кілька випадків захворювання саме на виробництві. Йдеться про кондитерські фабрики та молокозавод.

"Тому зараз відпрацьовуються паралельно всі сценарії, і ми вже перейшли від тестування об’єктів довкілля до тестування людей. Імунітет тримається досить довго після перенесеної хвороби, тому протестуючи людей, ми зможемо вийти на те, яка саме людина могла перенести таку хворобу та інфікувати іншу", – розповів головний державний санітарний лікар.

Кузін сподівається, що найближчим часом фахівці зможуть знайти все ж таки спільне джерело інфікування.

Нагадаємо, що вірусний гепатит А — це гостре інфекційне захворювання, яке передається контактно-побутовим, але зазвичай фекально-оральним шляхом. Говорячи простими словами, це хвороба "немитих рук". Вірус поширюється досить швидко. Щоб до нього був імунітет, потрібно перехворіти чи вакцинуватися. Але, за словами Кузіна, вакцинація проти вірусного гепатиту А не входить до Національного календаря профілактичних щеплень. Тому кількість людей зі стійким імунітетом до вірусу досить невелика.

Варто зазначити, що гепатит А виявили вже у 5 областях.

Раніше "Телеграф" повідомив, що в Україні продовжує спостерігатися поширення вірусного гепатиту А, який тепер був зафіксований і в Дніпропетровській області, де у лікарні опинилися 32 особи. Таким чином вона стала четвертою, де зафіксували спалах хвороби.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.