Новий штам коронавірусу вже в Україні: чим він небезпечний і скільки виявили випадків

Читать на русском
Автор
2040
В Україні новий штам коронавірусу
В Україні новий штам коронавірусу. Фото Колаж "Телеграфу"

Вірус SARS-CoV-2 постійно мутує та ухиляється від імунної відповіді

На початку 2024 року в Україні було зафіксовано новий субваріант штаму коронавірусу омікрон — JN.1, який назвали "Дженні". Усього було зареєстровано дев’ять випадків захворювання.

Виділити новий штам допомогло спеціальне лабораторне дослідження, що дозволяє генетично розшифрувати вірус та виявити, які мутації відбулися у його геномі. Про це у вівторок, 23 січня, повідомили у Міністерстві охорони здоров’я.

Вперше цей субваріант виявили у вересні минулого року в США, а потім в Індії, Китаї, Великій Британії та інших країнах світу. Через його швидке розповсюдження ВООЗ ідентифікував його як "цікавий" субваріант. На 5 січня 2024 року на JN.1 припало приблизно 62% всіх циркулюючих варіантів SARS-CoV-2.

"У січні у пʼяти областях виявили девʼять випадків субваріанту коронавірусу JN.1 "Дженні", які підтвердили у Національній референс-лабораторії Центру громадського здоров’я МОЗ України. Три випадки на Сумщині, по два — у Волинській та Черкаській областях та по одному — у Рівненській і Запорізькій областях. Вірус SARS-CoV-2 постійно мутує та ухиляється від імунної відповіді — тобто швидше вражає ослаблений імунітет, тож захворіти можуть навіть раніше вакциновані, однак набутий імунітет після вакцинації знижує ризики ускладнень під час хвороби. Тому людям, які не завершили курс вакцинації проти COVID-19, та особам з групи ризику важкого перебігу захворювання необхідно проконсультуватися з сімейним лікарем та зробити щеплення", — пояснив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Серед хворих в Україні тільки одна з дев’яти осіб мала два щеплення проти ковіду. Медики зафіксували середній та легкий перебіг захворювання у людей. Лише одну людину було госпіталізовано. Вік пацієнтів — 27-73 років.

Для довідки: "Дженні" — це мутація варіанта BA.2.86, відомого як Pyrola. Цей варіант вірусу має дві нові мутації у білку S, який відповідає за зв’язування вірусу з клітинами людини. Вони можуть цей вірус більш заразним та стійким до антитіл.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що в грудні в Україні було зафіксовано новий варіант коронавірусу, який отримав назву Pyrola.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.