У Китаї виявили новий смертельний вірус "Лан’я": що відомо зараз

Читать на русском
Автор
2939
Люди в масках — ілюстративне фото
Люди в масках — ілюстративне фото

Новий вірус із Китаю потенційно може передаватися від людини до людини

Поки весь світ все ще страждає від пандемії коронавірусу, який також вирує в Україні, вчені б'ють на сполох після виявлення нового вірусу — "Лан’я".

Про це повідомляє express. На цей час заразилися 35 людей у китайських провінціях Шаньдун і Хенань.

За даними тайванського Центру контролю за захворюваннями (CDC), від цього вірусу досі ніхто не помер і не перебував у тяжкому стані, повідомляє Taipei Times. Але з огляду на те, що цей вірус належить до сімейства геніпавірусів, він потенційно може бути смертельним. Це пов’язано з тим, що, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, два інших віруси цього сімейства, вірус Хендра і вірус Ніпах, у важких випадках можуть мати смертність до 75%.

Згідно з першими дослідженнями, переносниками "Лан’ї" є землерийки. Саме від цих тварин заразилися люди у китайських провінціях. Крім того, дослідники говорять про те, що поки що немає інформації про передачу вірусу від людини до людини. Також вчені виявили новий вірус у 2% домашніх кіз та у 5% собак.

Зазначимо, перші, хто заразився, відчували симптоми, як при грипі:

  • підвищена температура
  • кашель
  • головний біль
  • блювота
  • втома

Крім того, у крові хворих було виявлено зниження рівня тромбоцитів та лейкоцитів. Ще одним симптомом "Лан’ї" стало порушення нормального функціонування печінки та нирок.

Вчені припускають, що "Лан’я" все ж таки може передаватися між людьми, а тому новий вірус посилено вивчають, та стежать за розвитком ситуації.

Раніше повідомлялося, що українців можуть змусити носити маски. Це може статися з настанням холодів. До речі, українців закликають вакцинуватися перед початком прогнозованого сезонного спалаху коронавірусу.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.