Небезпечна інфекція, котра "чіпляється" до дітей: симптоми вірусу та як уникнути зараження

Читать на русском
Автор
569
Найбільше ці неприємні симптоми "чіпляються" саме до дітей
Найбільше ці неприємні симптоми "чіпляються" саме до дітей

Малеча дуже важко переносить симптоми інфекції на відміну від дорослих

Зазвичай тривале перебування у місцях, де багато людей, а також відсутність гігієни є головними причинами виникнення низки "кишкових" інфекцій, які вкрай легко передаються від людини до людини, а значить є дуже небезпечними особливо під час війни. Одним із таких захворювань вважається ротавірусна інфекція, збудником якої є ротавірус.

Як зазначають у Міністерстві охорони здоров'я, у момент, коли інфекція потрапляє до організму людини і до моменту виникнення перших симптомів проходить кілька днів. Першими ознаками хвороби є різкий стрибок температури і нудота. Вже пізніше спостерігається тривала діарея та біль у животі.

У дорослих ротавірусна інфекція зазвичай викликає лише легкі симптоми, а от для маленьких діток вона є вкрай небезпечною, адже провокує швидке зневоднення через систематичну блювоту та діарею.

Як уникнути захворювання

Одним зі звичних способів зменшити ризик захворювання є дотримання правил гігієни. Не потрібно забувати постійно мити руки особливо після відвідин туалету або після того, як замінили дитині підгузник. Проте цей спосіб також не може дати 100% гарантій, адже ротавірус можуть вбити лише дезінфікувальні засоби для рук на основі спирту.

Найефективнішим захистом від ротавірусної інфекції є вакцинація. В Україні вакцина від ротавірусної інфекції не належить до таких, які внесені до національного календаря профілактичних щеплень. Проте її можна придбати власним коштом. Зараз доступні дві вакцини від ротавірусної інфекції. Обидві є оральними, тобто мають форму крапель. Їх роблять маленьким дітям відповідно до інструкції. Одна передбачає дві дози у віці від 6 до 24 тижнів. Друга – три дози у віці від 6 до 32 тижнів.

Як лікувати ротавірус

Специфічного лікування інфекції немає. Лікарі зазвичай намагаються блокувати її лише симптоматично, намагаючись відновити кількість рідини й електролітів в організмі, а також максимально знизити його інтоксикацію. Антибіотики при ротавірусі не призначають, адже ці препарати є неефективними.

До лікаря варто звернутися, якщо дитина має такі симптоми:

  • зневоднення — сухість слизових, плач без сліз, зменшення частоти сечовипускання;
  • систематична блювота;
  • діарея, котра триває більше доби. Ймовірна поява крові у калі;
  • висока температура;
  • біль у животі, кволість, сонливість.

Раніше "Телеграф" давав кілька порад, як не підчепити небезпечних паразитів, а також детальніше розповідав, які симптоми зазвичай спостерігаються у тих людей, хто вже має відповідні "проблеми" у своєму організмі.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.