Паразити в організмі: як не підчепити неприємну хворобу, перші симптоми та профілактика

Читать на русском
Автор
503
Глисти - неприємна, але дуже поширена хвороба
Глисти - неприємна, але дуже поширена хвороба. Фото medikom.ua

Ігнорувати перші прояви хвороби не варто, адже паразити можуть швидко поширюватися

З паразитарними хворобами, за даними досліджень, зіштовхувалися близько 90% людей на планеті. Причини наявності паразитів добре всім відомі — недотримання правил гігієни, неякісна вода та деякі інші фактори. Поширеність цієї хвороби значна, однак це не означає, що можна ігнорувати її симптоми та не звертатись за кваліфікованою допомогою.

Як розповіли фахівці однієї з клінік паразитології України, своєчасна діагностика паразитів та лікування — може врятувати як здоров'я, так і людське життя.

Шляхи зараження паразитами

Найпоширеніша причина зараження паразитами — низька якість гігієни, а також наступні фактори:

  • неякісне харчування та вода;
  • недостатня особиста гігієна;
  • закордонні поїздки (їжа, вода та навколишнє середовище);
  • домашні тварини (не належним чином оброблені від глистів на регулярній основі);
  • комахи.

За словами лікарів, ймовірність підчепити паразитарну інфекцію збільшується, якщо людина має ослаблену імунну систему, вживає цукор у надмірних дозах, зловживає рафінованими вуглеводами, алкоголем. Ба більше, паразити часто зустрічаються у каві, пшениці, молочних продуктах та водопровідній воді, яка недостатнім чином очищена.

Симптоми паразитарної інфекції

Фахівці зазначають, що у кожної людини паразити в організмі проявляють себе по-різному. Це залежить від імунної та ендокринної системи. Однак, типовими ознаками паразитарної інфекції є такі:

  • Проблеми з травленням (розлад шлунка, метеоризм, діарея, запор, слиз у калових масах, негерметична кишка, нудота, геморой, печіння у шлунку, кров у калі та кандиди). Більшість з цих симптомів при паразитарній інфекції можуть ставати хронічними.
  • Постійна втома.
  • Захворювання шкіри (сухість, екзема, висипання, кропив'янка, папульозні ураження та виразки).
  • Поганий настрій і почуття тривоги (може спостерігати нервозність, депресія, забудькуватість, занепокоєння).
  • Порушення сну (безсоння та множинні пробудження, скрегіт зубів під час сну, надмірне потовиділення уві сні).
  • Проблеми з вагою та апетитом (швидке ожиріння, втрата апетиту або неконтрольований голод і неможливість набрати вагу, або її скинути).
  • Проблеми з м'язами та суглобами (біль у суглобах чи м'язах, судоми, оніміння кінцівок, біль у пупці, біль у серці).
  • Сексуальні та репродуктивні проблеми (імпотенція у чоловіків, еректильна дисфункція, ПМС, інфекції сечових шляхів, кісти та міоми, менструальні проблеми, проблеми з передміхуровою залозою).
  • Також можуть проявлятися інші симптоми, на кшталт надмірного слиновиділення, неясного зору, тяжкого дихання, пропасниці, перитоніту і т.д.

Як позбутися паразитів

Перш за все, кажуть лікарі, треба налагодити харчування й створити паразитам вороже середовище в організмі. Протипаразитарний ефект мають такі продукти: сирий часник, червона цибуля, кокосова олія, насіння гарбуза, квашені овочі, яблучний оцет, алое, чорний волоський горіх, гвоздика, барбарис, виноградний корінь, розмарин та чебрець.

При цьому варто виключити з раціону цукор, зерно, молочні продукти, каву та алкоголь як мінімум на 30 днів. Це дасть змогу організму швидше позбавитися від паразитів.

Найкраще боротися з паразитами, якщо перед цим отримати детальні інструкції від свого лікаря і пройти необхідні обстеження, щоб мати повну картину стану вашого здоров'я. Самолікуванням у таких випадках краще не займатися.

Раніше "Телеграф" повідомляв, за яких симптомів кишкової інфекції треба бігти до лікаря.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.