Ризик збільшився через війну: українцям нагадали про смертельно небезпечну хворобу

Читать на русском
Автор
603
Підчепити інфекцію можна з легкістю навіть через просту подряпину
Підчепити інфекцію можна з легкістю навіть через просту подряпину

Обмежений доступ до медицини впливає на швидке розповсюдження інфекції

Повномасштабне вторгнення росії змінило звичний плин життя українців, в першу чергу створивши загрозу їхнім життям та здоров'ю. І мова не лише про загальний стрес і бажання відмовитися від простих радощів, а й про фізичну шкоду для організму. Якою, наприклад, може стати правець — вельми небезпечна інфекційна хвороба, для якої війна є найкращим середовищем для розповсюдження.

Як нагадує МОЗ, від людини до людини це захворювання не передається, однак навіть найменше подряпина і відсутність доступу до медикаментів можуть дозволити бактеріям проникнути в організм людини. При цьому смертність у правця напрочуд висока — до 70% від усієї кількості випадків.

Спричиняють цю хворобу, як уже згадувалося, бактерії. Збудники інфекції можуть жити у пилу, землі або навіть кишковому тракті тварин. Правець можна підхопити через невелику ранку, але якщо поранення більш глибоке і серйозне, то ризик захворіти пропорційно зростає.

Є кілька конкретних симптомів правця, але найбільш поширеним є стиснення щелеп. Також людина регулярно жаліється на сильні головні болі та підвищену пітливість. Детальніше — в інфографіці від МОЗ.

Симптоми правця
Симптоми правця

Слід зазначити, що інфекція, потрапивши до крові людини, починає діяти на нервову систему. Перші симптоми можна помітити вже за тиждень після початку захворювання, але загалом інкубаційний період може продовжуватися від трьох до 21 дня.

Найкраще запобігти правцю може лише вакцинація. Додамо, що повторне щеплення від цієї хвороби варто робити через певний проміжок часу.

Профілактика правця
Профілактика правця

Нагадаємо, раніше "Телеграф" підказував, як можна уберегтися від грибкової інфекції, котру так легко підчепити влітку.

Також ми розповідали про те, чим може виявитися небезпечним укус кліща та як запобігти серйозним наслідкам такої тісної "зустрічі" із павукоподібним.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.