Холера в Маріуполі та не тільки: чим небезпечна ця хвороба, як її відрізнити і лікувати - відповідь інфекціоніста

Читать на русском
Автор
2019
Українці остерігаються спалаху холери Новина оновлена 16 червня 2022, 10:26
Українці остерігаються спалаху холери. Фото Колаж "Телеграфу"

Лікарка розповіла про перебіг холери та перші ознаки зараження

Всесвітня організація охорони здоров’я не виключає ризик спалаху холери на тимчасово непідконтрольних Україні територіях, зокрема йдеться про загрозу епідемії в Маріуполі. Холера – одна з кишкових інфекцій, яка може спричинити смерть людини й здатна до епідемічного розповсюдження.

Чим холера відрізняється від інших інфекцій, які ознаки захворювання та що допоможе уберегтися від небезпечної хвороби – "Телеграф" запитав у лікарки-інфекціоністки клініки "Медичний дім Odrex" (Одеса) Анастасії Неклюдової.

Симптоми холери та шляхи передачі

Так, холера належить до групи кишкових інфекцій. Найбільш небезпечна тим, що може створювати масові спалахи, епідемії, пандемії. Передається фекально-оральним шляхом. Часто може потрапляти до організму людини через заражену бактерією воду чи їжу.

Як зазначає лікарка, холера зазвичай проявляється вранці. Серед поширених ознак захворювання: дуже часта діарея та блювота (до 10-20 разів на день). Неклюдова вказує на особливість цих ознак: водяниста діарея білуватого кольору, зовнішньо виділення нагадують воду, в якій замочили рис. Причому, додає лікарка, немає болю в животі та позивів до дефекації. Так само і з блювотою – їй не передує нудота, вона проявляється спонтанно.

Інфекціоністка додає, що при холері зазвичай відсутня висока температура, тобто йдеться про максимум 37 градусів із "копійками". Гарячка понад 39 градусів, приміром, як при сальмонельозі, не спостерігається.

"Ніяких симптомів, які б на 100% сказали, що холера це чи ні – немає. Особливості, які я перелічила, помітить вже лікар в стаціонарі. Для людини має бути одне головне правило: якщо вона розуміє, що не може випити рідини більше, ніж вона втрачає, то це привід їхати до лікарні. Діагноз ставиться виключно на основі бактеріологічного дослідження", — зауважила Неклюдова.

Вся інформація про холеру від Всесвітньої організації охорони здоров'я

Люди, які приймають ліки для зниження кислотності шлунку, мають дещо більші шанси захворіти на холеру. Оскільки холерна паличка, пояснює лікарка, дуже не любить кисле середовище. Зазвичай такі препарати можуть застосовувати хворі на гастрит, хронічні рефлюкс-езофагіти, ті, хто проходить антиагрегантну терапію чи вживає ліки для кислотності шлунку (наприклад, групи інгібіторів).

Профілактика холери

Профілактика така сама, як і всіх кишкових інфекцій. Серед основних заходів безпеки:

  • мити руки;
  • не пити воду з невідомих джерел, якщо таке джерело є єдиним — використовувати таблетки для знезараження/кип’ятити воду;
  • не їсти рибу та морепродукти, куплені на стихійних ринках, недостатньо термічно оброблені.
Профілактика холери
Профілактика холери. Дані: Центр громадського здоров’я МОЗ

Холера: перебіг захворювання

При захворюванні на холеру діарея і блювота призводять до швидкого зневоднення організму, через це виникають ускладнення. Серед таких лікарка перелічує: зниження тургору шкіри, охриплість голосу, зниження температури тіла, порушення серцевого ритму, судоми литкових м’язів, зниження кількості сечі.

Тож насамперед, за словами експертки, лікування інфекції спрямовано на регідратацію, тобто повернення об’єму рідини, який людина втратила.

Хвороба може протікати як у легкій, так і у важкій формі.

"Ризик смерті великий, якщо йдеться про міста з порушеннями цивільної інфраструктури. Якщо пацієнт, навіть з важкою формою холери, потрапить до нормальної лікарні, де є всі розчини, де йому зможуть надавати відповідну допомогу, тоді він успішно вилікується. В інакшому випадку – ризик смерті вищий. Важливо швидко реагувати на зміну стану людини й надавати швидку допомогу", — роз’яснила лікарка.

Вакцини від холери існують, але в Україні наразі такої немає, бо препарати розроблені тільки для місцевостей, де інфекція реєструється регулярно, наприклад, в Індії.

Дані про холеру від Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України

Ризик спалаху холери в Україні

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко напередодні заявляв, що ризик виникнення холери в захопленому росією місті існує. У регіоні наразі спостерігається спека, антисанітарія та масові поховання біля будинків.

Не виключає ймовірність виникнення холерної палички в Маріуполі й Неклюдова.

"Холеру виявляють там, де є порушення цивільної інфраструктури, де відсутня нормальна каналізація, доступ до чистої питної води або можливість знезараження цієї води. Наприклад, у Маріуполі є поховання людей, що близькі до поверхні, неглибокі. Після дощу ці поховання можуть розмиватися і потрапляти до джерел води, якими користуються цивільні люди", — зазначила лікарка.

Разом із тим, Неклюдова підкреслила, що слід довіряти офіційній інформації та не панікувати через чутки, що ширяться мережею.

"Холера визначається тільки на підставі бактеріологічного дослідження, тобто має бути виділена, знайдена. В Одесі у 70-роках був спалах холери, захворіло 126 людей, місто було повністю відокремлене військовими. Якщо виникне холера в будь-якому місті країни, то буде жорсткий карантин і відповідні заходи для локалізації спалаху. Про це всім буде відомо. Адже хвороба може викликати епідемію і смерть людей. Реагування нашої епідеміологічної служби та лікарів буде надшвидким", — запевнила інфекціоністка.

Зазначимо, що ексклюзивно для "Телеграфу" головний санлікар Ігор Кузін пояснив, що з 1 червня Україна перейшла на посилений режим епідеміологічного нагляду за холерою. За позаминулий тиждень фахівці перевірили понад 180 об’єктів зі стічною водою. За даними санлікаря, жодного випадку холери не зафіксовано, ситуація є контрольованою.

Нагадаємо, чутки про нібито зараження водопровідної води в Одесі та Миколаєві офіційно спростовано. Як повідомили в Одеській міській раді, питна вода в Одесі відповідає усім санітарним вимогам, а приводів для паніки немає.

Про виникнення інфекцій в тимчасово окупованих містах і ризики спалахів коронавірусу, холери, мавп'ячої віспи в Україні раніше розповів міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко в ексклюзивному інтерв’ю "Телеграфу".

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.