Набридливі писклі: лікар Комаровський розповів, як захиститися від укусів комарів

Читать на русском
Автор
799
Комарі схожі на російських окупантів – теж люблять пити чужу кров (нехай навіть і не в переносному значенні)
Комарі схожі на російських окупантів – теж люблять пити чужу кров (нехай навіть і не в переносному значенні)

Якщо дотримуватися простих правил, можна убезпечити себе та близьких від атак неприємних комах

Літо — не тільки пора відпочинку, а й час теплових ударів, а також різних алергій, у тому числі на укуси комах. І хоча комари найчастіше викликають лише легке роздратування, саме їхнє перебування поруч дратує багатьох. Про своє "прибуття" вони повідомляють тонким писком, після чого намагаються знайти найбільш "ласий" шматочок шкіри, де намагаються випити крові.

Відомий український лікар Євген Комаровський у своєму Instagram дав кілька простих, але дієвих порад щодо захисту від цих комах. Для зручності правила поведінки з "кровопийцями" він розмістив у вигляді зрозумілої інформографіки.

Як захиститись?

За словами Євгена Комаровського, є чотири головні правила щодо дій у "комариний сезон".

  • Варто носити одяг, який закриває ноги і руки по максимуму — якщо, звичайно, дозволяє погода.
  • Встановлюйте антимоскітні сітки на вікна, завішуйте чимось двері. Якщо такої можливості немає, встановіть кондиціонер — питання провітрювання приміщення (а отже, і "запрошення" комарів до будинку) відпаде саме собою.
  • Не соромтеся використовувати репеленти. При цьому ретельно вивчайте їхній склад — вони мають бути виготовлені на основі діетил-мета-толуаміду (ДЕТА), проте його кількість не повинна перевищувати 30%.
  • Не збирайте воду у дворові ємності. Якщо вам це потрібно з якихось причин, частіше її змінюйте. Це завадить комарам, які люблять воду, відкладати поряд яйця. Відповідно, нове покоління комах не зможе народитися. Під вашу пильну увагу повинні потрапити будь-які відра, лійки, горщики для квітів тощо.
Як захиститися від комарів інфографіка
Як захиститися від комарів

Що можуть переносити комарі?

Як відомо, найчастіше ці комахи є рознощиками малярії. На щастя, це характерно лише для комарів виду Anopheles, які, переважно, живуть у країнах Африки, далекої Азії та Південної Америки.

Однак легка алергічна реакція може виявитися у кожної людини, особливо у тих, хто і так має алергію на укуси комах.

Як допомогти при укусі?

За інформацією Енергодарського міського центру первинної медико-санітарної допомоги, полегшити свій стан після укусу комара можна дуже простим способом.

Для цього слід промити місце укусу водою з милом, після чого прикласти до нього холодний компрес або пакет з льодом хвилин на 10. Якщо вас вкусили в ногу або руку, підніміть кінцівку вгору і трохи потримайте її в такому стані. Це допоможе зменшити набряк.

Не розчісуйте місце укусу — так ви не подряпаєте шкіру і не занесете інфекції.

Утримайтеся від накладання компресів з оцтом чи содою, адже вони можуть лише додати зайвих проблем зі шкірою.

Якщо укушене місце все ж болить, можна випити легкі болезаспокійливі та антигістамінні ліки. Однак це краще робити лише після консультації з лікарем. Якщо симптоми виключно погіршуються, звертайтеся за допомогою до медиків. Ймовірно, у вас може бути алергія на комарів.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав, що в одній із областей України зареєстровано спалах хвороби Лайма. Це захворювання переносять ще одні докучливі комахи – кліщі.

Також ми писали про те, чим небезпечні для здоров’я бджолині укуси та як з ними впоратися.