Гепатит "А" влітку: як не захворіти та що треба знати про "хворобу Боткіна"

Читать на русском
Автор
619
Жовтизна на очах свідчить про захворювання печінки
Жовтизна на очах свідчить про захворювання печінки. Фото alt.ua

Лікувати цю хворобу складно, тому краще знати, як від неї вберегтися

Влітку досить поширеними є такі захворювання як ангіна, яку викликає вживання холодних напоїв у спеку, чи грибкові інфекції, які розвиваються біля басейнів. Мало хто знає, але літню пору також зростає ризик інфікування гепатитом групи "А", який у народі називають жовтяницею чи "хворобою Боткіна".

У офіційному Telegram-каналі Міністерства охорони здоров'я України кажуть, що ризик захворіти на гепатит "A" зростає ще й під час війни через значні скупчення людей, неможливість дотримуватися гігієни та обмеження доступу до чистої питної води. Хвороба досить неприємна та виснажлива, а лікування займає тривалий час, тому краще знати, як її уникнути.

Що таке гепатит "А"

Гепатит "А" ("хвороба Боткіна" або жовтяниця) – гостра інфекційна хвороба з ураженням печінки, яка потрапляє в організм людини шляхом споживання їжі або води, забрудненої інфікованими випорожненнями.

Шляхи інфікування гепатитом "А"

Підчепити гепатит "А" можна через немиті руки, погано оброблену їжу, посуд, яким користувалася інфікована особа. Найчастіше цей вид гепатиту передається фекально-оральним шляхом, тобто через продукти чи воду, заражену фекаліями хворої людини.

У побуті "хвороба Боткіна" також може передаватися при тісному фізичному контакті з інфікованою людиною.

Симптоми гепатиту "А"

Симптоми вірусного гепатиту "А" - інфографіка МОЗ

Як захиститися від вірусного гепатиту "А"

Ефективним захистом від вірусного гепатиту "А", крім звичайних правил гігієни, є також вакцинація. В Україні це щеплення не є обов'язковим, але їх можна зробити власним коштом.

Як захиститися від вірусного гепатиту "А" - інфографіка МОЗ

Раніше "Телеграф" повідомляв, що влітку дуже легко підхопити лептоспіроз, який розносять інфіковані миші чи пацюки. Ця інфекційна хвороба вражає дрібні кровоносні судини, а також внутрішні органи. Вона протікає дуже складно, маючи кілька особливих симптомів, тому вкрай необхідно знати, як від неї вберегтися.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.