Печіння, свербіж і запаморочення: перша допомога при укусі небезпечної комахи

Читать на русском
Автор
Небезпечна комаха, укус якої викликає дуже неприємні симптоми
Небезпечна комаха, укус якої викликає дуже неприємні симптоми

Що робити, якщо вас вкусив ґедзь — кілька простих порад

Улітку відпочинок на природі, поблизу водойм або у лісі доволі часто супроводжується великою кількістю комах, укуси яких можуть залишити неприємні відчуття на досить тривалий час. "Телеграф" вирішив розібратися, що робити та як послабити неприємні симптоми, якщо вас вкусив ґедзь.

Експерти наголошують, аби укуси минули майже непомітно — вкрай важливо правильно їх обробляти. Особливо це стосується укусів такої небезпечної комахи, як ґедзь, після "зустрічі" з яким на тілі залишається помітна червона позначка з набряком навколо. Вже через кілька хвилин після укусу там, де набряк, виникає сильне печіння та свербіж. Іноді стан може погіршитися аж до запаморочення, не виключено навіть інфікування.

Перша допомога при укусі

Для того, аби уникнути того, що слина ґедзя почне розширювати ділянку свого впливу, місце куди він вкусив, потрібно добряче притиснути пальцем. Після прикласти щось холодне — це допоможе частково приглушити неприємні відчуття печіння та свербіж.

Дуже важливо промити місце укусу водою з використанням мила. Вода повинна бути прохолодною, бо тепла здатна посилити свербіж і відчуття вогню. Мило краще брати без косметичних добавок – дитяче або господарське.

Намастіть місце укусу спиртом або перекисом водню, після чого дозволяється нанести зеленку або йод. Головне завдання — хороша дезінфекція ранки, аби не дати можливості розвинутися запаленню, а також уникнути потрапляння інфекції.

Укус ґедзя можна вилікувати у домашніх умовах, не звертаючись до лікаря. Випадки госпіталізації, на щастя, виникають вкрай рідко. Втручання медиків знадобиться, якщо укусів було багато, у людини розвинулись симптоми алергії.

Як вилікувати укус в домашніх умовах

  • Нанесіть пов’язку з розчином соди або борною кислотою — це допоможе вгамувати свербіж.
  • Просочіть соком подорожника стерильну серветку і прикладають до місця укусу.
  • Вгамувати біль і усунути набряклість допоможе сік свіжого полину.

Раніше "Телеграф" давав прості поради, що робити у випадку, якщо вас вкусив кліщ і яким чином можна витягнути павукоподібного.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.