Агресія бджіл: чим небезпечний укус комах, як захиститися та допомогти постраждалому

Читать на русском
Автор
815
Бджоли є джерелом смачного меду, а ще серйозної алергії
Бджоли є джерелом смачного меду, а ще серйозної алергії

З комахами краще бути дуже обережними

Літо є одним з улюблених пір року у багатьох людей попри те, що воно приносить із собою не лише тепло, а й сезонні алергії. Причина однієї з них криється в укусах різних комах, серед яких бджоли та оси. Для деяких категорій громадян такий укус може пройти абсолютно непомітно, тоді як для інших обернеться серйозними наслідками.

Детальніше про те, як діяти, якщо вас вкусила комаха, розповіли у пресслужбі Васильківської багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування. Телеграф систематизував наявну інформацію в одному матеріалі, зосередивши увагу на найважливішому.

Чому укуси бджіл та ос є небезпечними?

Важливо пам’ятати, що комахи не атакують людей просто так. Якщо ви відчули укус, значить, швидше за все, "заслужили" його своєю поведінкою, котра здалася умовній бджолі небезпечною для її існування. При цьому бджола після атаки на людину помре. А ось оса, шершень чи джміль — ні. Варто зазначити, що отрута цих комах є дуже сильним алергеном.

Для більшості людей він не є небезпечним, але алергікам та астматикам варто максимально обережно ставитися до подібного. Плюс якщо людину атакує самка комахи, вона може відкласти під шкіру свою личинку, що й викличе в результаті неприємне запалення.

Важливо також враховувати місце укусу. Складнішими наслідки будуть, якщо комаха вжалила людину в живіт, шию або грудну клітину. При травмуванні кінцівок проблем має бути менше.

Як захиститись від укусу?

  • Вибирайте менш яскравий одяг. Як би це не виглядало смішно, бджоли звертають увагу на яскраві кольори наших футболок та інших предметів гардеробу. Також під пильною "увагою" комах є квіткові візерунки.
  • Не допускайте, щоб удома псувалися продукти. Особливо це стосується солодких страв, фруктів та напоїв. Якщо це неможливо, то хоча б тримайте закритим відро для сміття.
  • Не рухайтеся різко, якщо помітили бджолу/осу. Нерухомий або повільний об'єкт практично непомітний для комах, а, значить, не спровокує їх на укус.
  • Не ходіть босоніж чи у відкритому взутті по траві. Також варто виявляти обережність біля квітучих кущів чи просто букетів квітів.
  • Слідкуйте за особистим ароматом. Різкий запах поту, а також квіткові парфуми/косметика — важливі подразники для комах.
  • Менше тримайте вікна відчиненими вдень, коли більшість медоносів виходять на полювання. Краще займіться провітрюванням після заходу сонця, коли такі комахи вже повернулися у свої "будинки".

Як допомогти при укусі?

  1. Спробуйте видавити або відсмоктати отруту з ранки.
  2. Охолодіть постраждале місце чи скористайтеся примочками. Їх можна зробити з сольовим чи содовим розчином. Готується він дуже просто – десертна ложка солі/соди на половину склянки води.
  3. Навколо (!) ранки можна помазати гормональною маззю чи антигістамінним гелем. Буде не зайвим, якщо такі препарати будуть у вашій аптечці "про всяк випадок".
  4. Також варто застосувати антигістамінний засіб. Порадитись, який краще, слід зі своїм сімейним лікарем.
  5. Якщо укушений демонструє симптоми тяжкої алергії — набрякання кінцівок та лицьових тканин, проблеми з диханням тощо, обов’язково викликайте "швидку". Якщо не надати потерпілому медичну допомогу, це може скінчитися смертю.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав, як можна впоратися з алергією на тополиний пух, на яку страждають багато жителів великих і маленьких міст України.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.