Бомба уповільненої дії: лікар пояснив, чим може загрожувати вітрянка

Читать на русском
Автор
Особливо небезпечною ця хвороба може бути для дітей та вагітних
Особливо небезпечною ця хвороба може бути для дітей та вагітних

Лікар пояснив, що робити та як запобігти хворобі

Люди, які одноразово перехворіли на вітряну віспу, ризикують підчепити небезпечне вірусне захворювання під назвою оперізуючий герпес. У суспільстві ця хвороба більш відома як "опоясуючий лишай".

Як на своїй сторінці в Instagram повідомив лікар-інфекціоніст Пономаренко Роман, збудником відповідного захворювання є герпес ІІІ типу, тож усі, хто раніше хворіли на вітряну віспу та мають слабкий імунітет, можуть стикнутися з появою оперізуючого герпесу.

Медик відзначає, що вірус перебуває в організмі людини усе життя, чекаючи на так звану "слушну нагоду" активізуватися, після чого виникає сильний зуд та біль у місцях висипів. Доволі часто зняти його можна виключно за допомоги знеболюючих медикаментів.

"По факту, це бомба уповільненої дії — при зниженні імунітету вірус починає вилазити там, де йому заманеться", — йдеться в тексті публікації.

Симптоми розпочинаються із свербежу та болю в місці висипів, які часто доводиться знімати великою кількістю знеболюючих препаратів.

Пухирці з прозорим вмістом, додає експерт — найнебезпечніші, адже є прямим чинником для передачі вірусу при прямому контакті з ними.

Крім того, до перелічених симптомів можуть додатися ще й лихоманка, головний біль і слабкість.

За словами лікаря, така симптоматика — це лише квіточки, адже захворювання може потягнути за собою ускладнення у вигляді паралічу лицевого нерва, сльозо/слиновиділення до розвитку менінгітів, енцефаліт тощо.

Як лікується

Зазвичай лікування включає в себе противірусні препарати типу ацикловір або вацикловір у вигляді таблеток або крапельниць.

Що стосується противірусні мазі в, то вони жодного ефекту не дадуть, тож купувати їх лікар не радить.

Для того, щоб обробляти болючі ранки краще придбати фукорцин або звичайну зеленку. Також допоможуть препарати від зсвербежу: з коламіном або цинком.

Яка запобігти

Лікар наголошує, що, аби уникнути захворювання, потрібно провести вакцинацію від вітряної віспи в дитячому віці, або дорослому (якщо не хворіли, особливо перед вагітністю). Це єдина можливість, яка точно допоможе уникнути "зустрічі" з неприємним захворюванням.

Раніше "Телеграф" повідомляв, які причини виникнення сонячного герпесу та як його можна швидко вилікувати.

Також нагадаємо, як розпізнати головний біль, який виникає через депресію або стрес.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.