Тільки в червні постраждали десятки українців: що робити в разі укусу змії

Читать на русском
Автор
Гадюка звичайна не любить компанію і з радістю втече від вас сама
Гадюка звичайна не любить компанію і з радістю втече від вас сама. Фото фото з відкритих джерел

Назавжди забудьте пораду відсмоктувати отруту із рани

Літо – пора, коли всяка живність лізе погрітись на теплому сонечку. І не завжди рада сусідству з людиною. Так, наприклад, ґедзь може залишити на пам'ять про небажану зустріч дуже неприємний укус. Але він хоча би попереджає про своє наближення дзижчанням. А от на змію в траві можна наткнутись, нічого не підозрюючи. Тільки за червень цього року в Україні 32 людей звернулись до лікарів із наслідками ураження зміїною отрутою. А з початку року — 40, з них семеро — діти до 17 років.

Про це повідомили у Центрі громадського здоров’я при МОЗ України. Його спеціалісти також розповіли, як поводитись, щоби не спровокувати отруйну змію на напад.

Не торкатись неперевірених предметів руками. Змія може лежати серед сухого гілля, між камінням чи в траві. Якщо бачите щось дивне, краще перевірте його спершу, легенько торкнувшись палицею або ціпком.

Не сідати на місце, яке ви не оглянули перед тим. Під час прогулянки на природі часом хочеться присісти і перепочити. Але у пні чи колоді, яку ви обрали, може ховатись змія, яка навряд чи миролюбно зреагує на вторгнення у свій простір. Тому спершу краще обстукати вибране місце з усіх боків чи пошурхотіти поруч як слід. Змію це налякає і вона втече. Особливо ця порада важлива у спекотну погоду, тоді зазвичай полохливі змії, розімлівши, можуть втрачати пильність і дозволяти людям наблизитись до себе.

Не намагатись упіймати, а тим більше вбити змію. Навіть у цілому безпечний вуж може боляче вкусити того, кого вважатиме прямою загрозою. Що вже казати про отруйних гадюк. До речі, лікарі твердять, що більшість зафіксованих випадків зміїних укусів трапляється саме коли людина вирішує впіймати чи вбити плазуна. Тому майте повагу до небезпечної та рідкісної істоти (всі українські змії занесені до Червоної книги): побачили змію – спокійно відійдіть на півтора-два метри. Можете пошуміти, тоді вона втече від вас сама.

Одягайтесь на прогулянку відповідно. Довгі штани з цупкої тканини та високі черевики захистять від раптового нападу, якщо ви не помітите і потурбуєте змію.

Якщо лихо усе ж сталось і вас вкусила змія – як поводитись тоді?

По-перше, викиньте з голови міф, який поширюється у масовій культурі – відсмоктувати зміїну отруту не можна в жодному разі! Її потрапляння до рота може спровокувати сильний напад алергії, набряк дихальних шляхів, а разі, якщо на слизових у горе-рятувальника є пошкодження, він ризикує отримати свою дозу, навіть не будучи вкушеним напряму.

Головною допомогою при укусах змій лікарі називають якнайшвидше звернення до медзакладу. Лише спеціаліст може визначити, чи потрібен постраждалій особі антитоксин. Ці препарати мають дуже сильні побічні ефекти, тому призначаються тільки у справді серйозних випадках.

Якщо ж лікарні поблизу нема, а першу допомогу надати треба, ось що радять в такому разі:

  • забезпечити постраждалому максимальний спокій та відсутність руху, особливо спокою потребує укушена кінцівка;
  • дати випити побільше води;
  • акуратно обробити місце укусу антисептиком;
  • вивільнити укушену кінцівку від одягу, взуття, аксесуарів, прикрас, тощо;
  • дати вкушеному 1-2 таблетки від алергії;
  • за можливості прикласти до рани льодяний компрес;
  • якщо транспортуєте кудись постраждалого, укушену кінцівку треба зафіксувати;
  • не накладати джгут;
  • не припікати рану;
  • простежити, щоби вкушений у жодному разі не вживав алкоголь.

Нагадаємо, ще одна кусюча і небезпечна істота, яку можна зустріти навіть у центрі великого міста – це кліщ, на їхні укуси теж треба реагувати правильно.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.