Живе у м'ясі, молоці та навіть овочах: як не заразитися сальмонельозом та що це взагалі за хвороба
- Автор
- Дата публікації
- Автор
Лікарі не радять ігнорувати перші прояви кишкової інфекції, адже наслідки можуть бути фатальними
Влітку дуже легко підчепити різні кишкові хвороби — це пов'язано зі спекою, немитими руками та забрудненими продуктами. Особливо небезпечним є інфекційне захворювання — сальмонельоз. Він вражає травну систему, може призводити до інтоксикації та зневоднення, а інколи й до смерті.
"Телеграф" за допомогою фахівців однієї з медичних лабораторій України розбирався, що таке сальмонельоз, чому він виникає та як запобігти цій хворобі.
За словами медиків, сальмонельоз спричиняє бактерія під назвою "сальмонела", яка живе в організмах тварин, а також у їжі. Зокрема, у м'ясі, яйцях, ковбасі, молоці, сирі та навіть овочах. Саме їжа, яка має погану термічну обробку, є основним джерелом потрапляння у людський організм сальмонели.
Перші прояви сальмонельозу
Ця кишкова інфекція дає про себе знати протягом 1-3 діб після зараження, а тривати сальмонельоз може від кількох днів до тижня. Найпоширеніші симптоми цього захворювання:
- висока температура;
- біль в животі, здуття;
- зниження апетиту;
- діарея;
- нудота, блювота;
- блідість шкірних покривів;
- слабкість, ломота в тілі;
- висип на шкірі.
Якщо ігнорувати симптоми хвороби і не звертатися за медичною допомогою, то є ризик, що інфекційний процес пошириться на товсту кишку, а болі в животі стануть значно сильнішими. Про запущену стадію сальмонельозу свідчитиме поява крові або слизу в калових масах.
Перша допомога при сальмонельозі
Варто зазначити, що сальмонельоз — це інфекційне захворювання і поставити такий діагноз може виключно лікар після діагностики організму, адже схожі симптоми має безліч інших хвороб шлунково-кишкового тракту.
При перших проявах хвороби (зазначені вище) треба пити якомога більше рідини, адже хвороба викликає зневоднення. Крім того, величезне значення має раціон — треба обмежити у перші дні хвороби кількість спожитої їжі на 10-15 відсотків. Збалансувати харчування під час сальмонельозу зможе лікар, який знатиме ступінь тяжкості захворювання.
Профілактика сальмонельозу
Заходи для запобігання сальмонельозу такі ж, як і для інших кишкових інфекцій харчового походження. Лікарі рекомендують:
- правильно готувати та зберігати їжу;
- уникати вживання сирих продуктів, а також ретельно мити або ошпарювати окропом посуд після взаємодії з ними;
- не купувати харчові продукти в невстановлених місцях;
- дотримуватися правил особистої гігієни.
Варто зазначити, що бактерія сальмонела стійка до заморожування, тому вона може виживати в холодильнику. Гине цей збудник сальмонельозу при температурі 60 градусів — за 1 годину, 80 градусів і вище — за кілька хвилин.
Раніше "Телеграф" повідомляв, з якою хворобою зіштовхується кожна третя людина у світі та як їй запобігти.
Важливо:
будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.