Влітку можна підхопити підступну хворобу – лікарка розповіла, як її відрізнити від інших

Читати російською
Автор

Хвороба серйозно вражає нирки

Літо — це не лише пора року, коли можна порадіти яскравому сонечку та відпочинку на природі, але й чудовий момент для розмноження безлічі інфекцій. Різні хвороби, активні протягом року, набувають найбільшого поштовху до цього саме за найвищих температур. Це і відомий усім ботулізм, і менш знайомий лептоспіроз.

Саме про друге захворювання, яке найчастіше переноситься інфікованими мишами чи щурами, "Телеграф" і розповість сьогодні. Більше деталей вдалося дізнатися від львівської лікарки-інфекціоністки Лесі Радковської, яка про все розписала у своєму Instagram.

Що таке лептоспіроз і як він проявляється?

Лептоспірозом називають гостру інфекційну хворобу, яка вражає дрібні кровоносні судини, а також внутрішні органи. Вона протікає дуже складно, маючи кілька особливих симптомів.

Для людини, яка підхопила інфекцію, будуть характерними такі прояви, як:

  • жовтяниця (ураження печінки);
  • ниркова недостатність (людина виділяє або дуже мало, або дуже багато сечі);
  • висока температура;
  • кон’юктивіт;
  • можливі кровотечі;
  • сильні болі в литкових м’язах та попереку (хворі фактично не можуть ходити);
  • ушкодження міокарда.

Як можна заразитися?

Найчастіше інфекцію переносять хворі тварини, переважно миші чи щури. Є висока ймовірність зараження через частинки вже висохлої сечі гризунів.

"Люди в Україні інфікуються найчастіше, плаваючи у водоймищах, при роботі з сіном, деревом, на дачах, — каже Леся Радковська. — Тому що у воді, пилу, на їжі [зараженій — ред.] є сеча інфікованих тварин. І це не тільки виділена тваринам сеча, тому людині важко зрозуміти, чи не стало саме це місце туалетом звірятка".

Інфекціоніст підкреслює, що діагностика лептоспірозу є дуже непростою, як і саме перебіг хвороби. Саме тому його лікування має обов’язково проходити у стаціонарі. При цьому хвороба не завжди виліковна.

"Пам’ятаю дуже молодого чоловіка, якого лікували вдома. І коли привезли до лікарні, то він не міг навіть сидіти — настільки сильним був біль у всіх м’язах. Він помер. Мені було боляче, хоча це не був мій пацієнт, але я дуже хотіла, щоб він вижив… Якби звернулися одразу, то, можливо, все було б не так», — згадує спеціалістка.

Як убезпечитися?

Основних правил Леся Радковська озвучує п’ять:

  • купатися слід у спеціальних при цьому місцях;
  • проводите дератизацію будинку та на дачі (знищення гризунів);
  • їжте тільки добре помиту їжу;
  • пийте лише очищену воду (вода з джерела не дає гарантії, що поряд не сходив до туалету якийсь із заражених гризунів);
  • не займайтеся самолікуванням, якщо відчули себе хворим.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав про інші сезонні захворювання, у тому числі алергічні. Ми докладно писали, що можна робити при реакції на тополиний пух, а також алергії на укуси бджіл та ос.

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.