Пам'ятка для населення про правила відпочинку та харчування у літній період
- Автор
- Дата публикации
З настанням літнього періоду почастішали випадки виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій. Причинами їх виникнення найчастіше стають недотримання умов приготування і зберігання харчових продуктів та готових страв, порушення правил особистої гігієни працівниками харчоблоків та особами, що залучені до приготування їжі в побуті, відсутність холодильного та технологічного обладнання, а також їх неправильне використання.
З метою застереження громадян від захворювань на гострі кишкові інфекції у літній період Міністерство охорони здоров’я України рекомендує:
1. НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук приватних осіб;
2. НЕ допускати споживання продуктів та напоїв протермінованого зберігання;
3. НЕ вживати харчових продуктів та напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості;
4. НЕ вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
5. НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (рік, озер, підземних джерел, поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжі використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання;
6. При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води; для миття посуду і рук використовувати тільки профільтровану і проварену воду;
7. При купівлі харчових продуктів та напоїв необхідно обов'язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки відповідно до зазначених на упаковці способу та терміну;
8. При купівлі будь-якого харчового продукту у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції;
9. Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою; для споживання дітьми - обдати окропом;
10. У подорож не брати продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські та ін. вироби, що потребують охолодження при зберіганні);
11. На відпочинку без організованого харчування не готувати багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо), а також продукти про запас. Приготовлені страви бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання піддавати повторній термічній обробці. Зберігання страв без холоду не повинно перевищувати 2 годин;
12. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) уникати контакту продуктів з ґрунтом та піском;
13. Перед приготуванням та вживанням їжі обов'язково мити руки з милом;
14. Обов'язково мити руки після відвідування туалету;
15. При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити їх з правилами харчування та дотримання особистої гігієни. Необхідно ретельно слідкувати, щоб дитина не споживала незнайомі ягоди та продукти невизначеного походження;
16. Для купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими пляжами;
17. У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.
Не займатись самолікуванням! При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від колективу.При тяжкому стані хворого негайно викликати швидку допомогу.
Пресс-служба МОЗ