Захворів на COVID-19? Лікар розповідає, як діяти і коли звертатися по допомогу

Читать на русском
Автор
2575
COVID-19 Новина оновлена 16 серпня 2024, 19:55
COVID-19. Фото Колаж "Телеграф"

Особисто відвідувати лікаря не завжди треба

У зв'язку з останнім зростанням випадків захворювання на COVID-19, багато українців задаються питанням: що робити, якщо з'явилися симптоми? Чи достатньо просто залишитися вдома, чи все ж таки необхідно звернутися до лікаря?

На ці та інші важливі питання відповів заступник директора Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Андрій Орфін в інтервʼю "Телеграфу": "Хворі масово ігнорують лікарів: які справжні масштаби поширення COVID-19 в Україні".

За словами експерта, не завжди є необхідність особисто відвідувати лікарню.

"По-перше, можна зателефонувати лікарю і проконсультуватися дистанційно. По-друге, є можливість протестуватися вдома. Тести на коронавірус продають в аптеках, вони прості у використанні, а інструкція доступна кожному", — пояснює Орфін.

Лікар наголошує, що навіть після звернення до медичного закладу госпіталізація не обов'язкова. Тобто лікар огляне, оцінить стан і, якщо захворювання має легкий перебіг, може порекомендувати лікування вдома

Важливо пам'ятати про тривалість заразного періоду.

"На сьогодні заразність коронавірусу скорочена і, за даними нової літератури, при легких та середньотяжких формах захворювання заразність зберігається протягом 5 днів. При важчих формах – до 10 днів", — інформує Орфін.

Але відповідальний підхід звісно необхідний. Тобто обстежитися, знати свій діагноз і відповідно діяти: залишатися вдома і не наражати інших на ризик, особливо людей з груп підвищеного ризику – літніх, людей із хронічними захворюваннями, онкохворих, пацієнтів з імунодефіцитом.

Раніше "Телеграф" розповідав, що реальна кількість хворих на COVID-19 може бути втричі більшою за офіційну статистику.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.