Реальна кількість хворих на COVID-19 може бути втричі більшою за офіційну статистику - лікар-інфекціоніст

Читать на русском
Автор
COVID-19, лікарня Новина оновлена 19 серпня 2024, 19:03
COVID-19, лікарня. Фото Колаж "Телеграф"

Найбільшу епідемічну небезпеку створюють саме незареєстровані випадки

У той час як офіційні цифри захворюваності на COVID-19 залишаються помірними, лікарі-інфекціоністи застерігають: реальна ситуація може бути набагато серйознішою.

Заступник директора Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Андрій Орфін в інтерв'ю "Телеграфу""Хворі масово ігнорують лікарів: які справжні масштаби поширення COVID-19 в Україні". Він розповів про справжні масштаби поширення вірусу та пояснив, чому офіційні дані можуть не відображати реальну картину.

— Реальні цифри захворюваності важко встановити, адже дійсно, приблизно 70% хворих не звертаються до лікаря, — зазначає Орфін. Тож якщо врахувати ці фактори, кількість реальних випадків може сягати 40 тисяч, що вже наближається до епідеміологічного порогу.

— Звісно хворих набагато більше, але будь-які цифри це припущення. Потрібно звертати увагу лише на офіційну статистику, — пояснює лікар.

Інфекціоніст також звертає увагу на проблему неправильної діагностики. За його словами він особисто знає людей, які лікувалися від ГРВІ, а врешті-решт потрапили до лікарні із COVID-19 пневмонією, і команда вже два тижні не може їх вилікувати. Деякі лікарі попросту не пропонують пройти тест.

— В нашій місцевості зараз багато дітей мають симптоми не респіраторного характеру, такі як блювота, пронос, гарячка. Їх лікують від кишкових інфекцій, але насправді це може бути коронавірусна інфекція, — пояснює Орфін своє особливе занепокоєння ситуацією з дітьми.

На думку експерта, найбільшу епідемічну небезпеку створюють саме незареєстровані випадки. Легкі або стерті форми захворювання, а також люди, які є носіями вірусу, але не відчувають серйозних симптомів, становлять значний ризик.