Підозри підтвердились: у МОЗ назвали причину спалаху гепатиту А на Вінниччині

Читать на русском
Автор
2631
Список заражених перевищує 300 осіб
Список заражених перевищує 300 осіб. Фото iStock.com

Більш як 70% хворих могли заразитись через це

Причиною спалаху гепатиту А у Вінниці могли стати харчові продукти з місцевого ринку. Такого висновку дійшов заступник міністра охорони здоровʼя, головний санітарний лікар України Ігор Кузін.

За його даними, понад 70% пацієнтів з гепатитом купували продукти на місцевому ринку. Про це пише УНН.

Зазначається, що для стримування спалаху приймаються комплексні заходи, включаючи знезараження води та постконтактні щеплення — тобто вакцинацію після контакту з вже підтвердженими випадками захворювання. Тож наразі вакциновано 680 медичних працівників, і щонайменше 120 контактних людей з домашніх осередків.

"Ми звернули увагу на те, що понад 70% захворілих, вони купували продукти харчування на місцевому ринку і тому перейшли на тестування вже працівників ринку або тих підприємств, які є епідемічно небезпечними. Було протестовано щонайменше 3800 осіб, це ті, які працюють на таких виробництвах, для того, щоб потенційно знайти саме джерело інфікування. У нас є 9 позитивних знахідок і це доволі велика кількість. Це означає, що людина переносила вірус на гепатит, скажімо так, у стертій формі. Інколи ця людина навіть не зверталася до лікаря або за наданням медичної допомоги, але працювала в епідемічно небезпечній сфері, тобто продавала продукти харчування", — зазначив Кузін.

У Вінницькій області було підтверджено 324 випадки захворювання на гепатит А. Проте наразі, як зауважив головний санітарний лікар України, реєструються лише поодинокі випадки гепатиту А.

Раніше "Телеграф" писав, що Ігор Кузін вже виділяв харчові продукти як одну з причин спалаху захворювання, а ось іншою була питна вода.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.