Спалах гепатиту у Вінницькій області визнали надзвичайною ситуацією: що тепер заборонено

Читать на русском
Автор
1740
У Вінниці триває спалах гепатиту
У Вінниці триває спалах гепатиту. Фото Фото: pixabay.com

В області посилюють заходи безпеки

Через спалах захворюваності на гепатит А на Вінниччині було оголошено надзвичайну ситуацію. Для боротьби з цією хворобою залучені лікарі-епідеміологи, фахівці з лабораторної діагностики, біобезпеки та біозахисту.

Про це повідомляється на сайті МОЗ. У зв’язку з ситуацією в області зараз вживаються такі заходи:

  • посилено контроль за дезінфекцією та прибиранням громадського транспорту;
  • тимчасово заборонено ярмарки та заходи щодо реалізації продукції домашнього виробництва;
  • органи місцевої влади посилюють контроль за дотриманням санітарно-гігієнічних вимог та протиепідемічних правил на ринках міста та області;
  • у Вінниці триває дистанційне навчання (це ж стосується і позашкільного навчання, спортивних та мистецьких гуртків. Відповідне рішення було ухвалено на засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій).
  • відбувається обстеження працівників епідемічно небезпечних сфер. Це ринки та підприємства з виробництва продуктів масового споживання, молочної продукції, об’єктів централізованого водопостачання та підприємства, які забезпечують продаж питної води та її розвезення містом.
  • в області йде вакцинація медиків, лікарів екстреної медичної допомоги та спеціалістів громадського здоров’я, задіяних у ліквідації спалаху вірусного гепатиту;
  • мобільні бригади почали щеплення близького оточення пацієнтів із підтвердженим діагнозом, у тому числі сімей, які проживають спільно або близьких, з ким контактували напередодні захворювання;
  • для вакцинації дітей доставлено 1100 доз вакцини для профілактики вірусного гепатиту А (ВГА) та формування резерву, вакцинації у закритих колективах.

Зараз триває розслідування визначення чотирьох можливих чинників, що вказують на джерела інфекції.

"Епідемічна статистика показує, що джерело інфікування досі продовжує існувати. Причинами спалаху гепатиту А можуть бути харчові продукти або питна вода. На цих факторах зараз сфокусована робота лікарів-епідеміологів, які розслідують спалах. Наразі у лікарнях області залишаються 144 пацієнти, 32 дорослих та 10 дітей вже виписали. За результатами позачергового засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій спалах визначено як надзвичайну ситуацію природного характеру обласного рівня.", — йдеться у повідомленні.

Для довідки: гепатит А — це вірусне захворювання, яке вражає печінку і може мати як легкий, так і тяжкий перебіг. Вірус гепатиту А передається через вживання забруднених продуктів або води та через недотримання особистої гігієни. Також захворювання поширюється у сім’ях, де інфікована людина готує для всіх їжу.

Нагадаємо, лікар-інфекціоніст Анастасія Неклюдова розповіла, що може провокувати захворювання на гепатит А, В і С. Вона також дала поради, як уникнути захворювання.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.